Menü Bezárás

Alkotóházak_Kecskeméti Alkotóház

Kecskeméti Alkotóház

Az alapítás éve: 1912
Tulajdonos, fenntartó és működtető: Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK)
Székhely, levelezési cím: H-6000 Kecskemét, Műkert 2.
Alkotóház vezető: Király Krisztina
Tel.: 06-20-256 5994
E-mail: krisztina.kiraly@alkotomuveszet.hu

Kecskeméti Alkotóház, főbejárat
Emléktábla a Kecskeméti Alkotóház falán az első művésztelep vezetők tiszteletére
A Kecskeméti Művésztelep 1909 és 1912 között épült Iványi Grünwald Béla festőművész kezdeményezésére, Kada Elek polgármester pártfogásával. Hat műtermes ikervillából és egy Közös Műteremháznak nevezett bérházból állt, utóbbiban 1912-ben festőiskola nyílt. A mai Alkotóház az egykori Közös Műteremház átalakításával jött létre. 1955-ben államosították és a Művészeti Alap tulajdonába került.

Az első felújítás 1956-ban (Szent-Iványi István volt az alkotóház vezető), a következő renoválás, egyben korszerűsítés 1978-79-ben zajlott (dr Fekete László volt az alkotóház vezető). Az épületegyüttes utóbbi alkalommal társalgóval, konyhával és étteremmel bővült. 1998 szeptemberétől a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány és a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft. működtette, majd 2013. január 1-től a mai tulajdonos és fenntartó, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. vette át ezt a feladatot.

Az alkotóház mai épületének tíz műterme képzőművészek, valamint textil-, ötvös- és tűzzománc művészek számára jelent kiváló alkotási lehetőséget. A műtermek – felszereltségük, nagy alapterületük és belmagasságuk, valamint a természetes fényt biztosító, északi oldalra néző hatalmas ablakaik révén – kiválóan alkalmasak a különböző művészeti tevékenységek kibontakoztatására. Az alkotóház körül a 12.000 m2-es őspark pedig nagyszerű lehetőséget biztosít a szabadban történő festéshez, rajzoláshoz, mintázáshoz.

A Kecskeméti Alkotóház egyszerre 32 fő részére tud szálláshelyet és ellátást biztosítani. Minden műteremhez hálószoba tartozik, s négy közös fürdőszoba áll a vendégek rendelkezésére. Egy-egy műteremben általában egy művész dolgozik, de szimpóziumok és workshopok idején többen is igénybe vehetik a műtermet.

Az Alkotóház évek óta visszatérő vendégei a Kecskeméti Textilművészeti Alkotóműhely, a Sensaria Képzőművészeti Egyesület, a Ligeti Erika Digitális Alkotóműhely, a Zománcművészeti Alkotóműhely és a Tűzzománc-művészek Magyar Társaságának tagjai. 2016-tól új művészekkel bővült a vendégkör – az USA-ból, Kanadából és az Oroszországi Föderációból is érkeztek művészek -, s ugyanabban az évben argentin tűzzománc művészek következő évi alkotóházi munkájának az előkészítése folyt.

A magyar alkotóművészek az alkotóházak szolgáltatásait a Magyar Mecénás Programon (MMP) keresztül kedvezményesen, más vendégek pedig teljes áron vehetik igénybe.

Facebook