Menü Bezárás

Rólunk

Abádszalóki Művésztelep

Symposion Portál

2017-ben a budapesti Műcsarnokban rendezett kiállítással ünnepeltük a Symposion Alapítvány és a Symposion Társaság működésének negyedszázadát. Ez alkalomból 50 magyarországi művésztelepet és 5 alkotóházat is bemutattunk, és a tárlat záró eseményeként a Műcsarnokban tartották a művésztelepek a XXV. Országos Symposion Találkozót. A kiállításon a néző négy művésztelepi szoborparkot járhatott körül virtuálisan, amihez VR és APP-alkalmazásokat fejlesztettünk ki.
Az adatgyűjtés és a file-ok rendszerezése eredményeként létrejött egy könnyen áttekinthető számítógépes adattár, mely a tárlaton szereplők tevékenységét és eredményeit összefoglaló szövegeken kívül publikációkat, képeket, videókat és filmeket is magába foglalt.

A művésztelepi adattár bővítésének folytathatósága és közzétételének, hozzáférhetőségének a megoldása késztetett bennünket arra, hogy megalkossuk a Symposion Portált, mely a további kutatások anyagaival bővülve belátható időn belül on-line művésztelepi adatbázissá fejlődhet.
Célunk az, hogy a portál gazdag tartalmával – dokumentum, szöveg, kép, film, panorámakép, virtuális szoborpark – könnyen megismerhetővé és bárki által elérhetővé tegyük a hazai művésztelepeket, hogy láthatóvá tegyük és folyamatosan dokumentáljuk tevékenységüket, résztvevő alkotóikat, gyarapodó gyűjteményeiket és művészettörténeti jelentőségű eredményeiket, s megkönnyítsük a művésztelepek számára az egymással való kapcsolattartást, tájékozódási lehetőséget nyújtsunk a művészek számára a kollektív alkotási lehetőségekről, hírt adjunk a határon túli és más országok jelentős művésztelepeiről és rendezvényeiről, fontos nemzetközi művésztelepi konferenciákról, és a portál tartalmának folyamatos gyarapításával ösztönözzük és segítsük a művésztelepi kutatást, szakmai feldolgozást.

Portálunkon a folyamatban lévő feltöltések befejezését követően láthatóvá és értékelhetővé válik nyolcvan II. világháború után máig alapított, professzionális alkotókkal működő hazai művésztelep, melyek köre a kutatások előrehaladtával időben előre és visszafele is bővülhet, így alkalmassá válhat a magyarországi művésztelepek átfogó bemutatására.

Munkánkat az első magyarországi művésztelep megalapításának 120. évfordulóján kezdtük el az NKA pályázati támogatásával.

A Symposion Portál építői:

Tartalom, összefoglalók, szöveg- és képszerkesztés, az anyagok feltöltése – N. Mészáros Júlia művészettörténész,
a Symposion Alapítvány kuratóriumi tagja
Virtuális szoborparkok, APP-alkalmazások, pályázati és szervező tevékenység – Péter Ágnes szobrászművész, a Symposion Alapítvány elnöke
A honlap felépítése, programozása, karbantartása és a feltöltött tartalmak gondozása: Nyilas János webfejlesztő

Munkánk folytatásához és a portál fenntartásához, tökéletesítéséhez örömmel fogadunk minden segítséget!

Anyagi támogatási felajánlásukkal Péter Ágnes alapítványi elnököt keressék: [email protected].
A portál tartalmának gazdagításához a fotó- és dokumentumanyagaikat N. Mészáros Júliának küldjék: [email protected].
A portál működésével kapcsolatos észrevételeiket Nyilas Jánosnak jelezzék: [email protected].

Várjuk és köszönjük megtisztelő érdeklődésüket, együttműködésüket és támogatásukat!


Facebook