Menü Bezárás

Alkotóházak_Zsennyei Alkotóház

Zsennyei Alkotóház

Az alapítás éve: 1975
Tulajdonos, fenntartó és működtető: Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.
Helyszín, levelezési cím: H-9766 Zsennye, Szabadság tér 3.
Megbízott vezető: Németh Szilvágyi Beáta
Telefon: +36-94-379 017
E-mail: zsennye@alkotomuveszet.hu

A Zsennyei kastély a bejárai kapuval

A Zsennyei Alkotóház körüli őspark fái
A Zsennyei Alkotóház Vas megyében, Szombathelytől 20 km–re, Zsennye falu mellett, a Bezerédj kastélyban található. A II. világháborúban a kastély súlyosan megsérült, könyvtára és berendezése elpusztult. 1953-ban a Vas megyei képzőművészek vették először birtokba egy helyiség rendbetételét követően és az ő kezdeményezésükre 1954-ben a Magyar Alkotóművészek Szövetsége kezelésébe adták, majd többszöri javítgatással alkalmassá tették alkotóházként való működésre.

Az alkotóház első vezetője Majthényi Károly szobrászművész volt, aki haláláig, 1990-ig látta el ezt a feladatot. Országos rangját az itt alkotó-pihenő művészek, művészettörténészek és az itt létrejött művésztelepek, design workshopok, művészeti konferenciák teremtették meg.

A kastélyban 1972–ben, majd 1982–ben nagyobb felújítást végeztek. 1978–ban itt talált otthonra a formatervezők első művésztelepe, a Zsennyei Műhely, az 1980–as években pedig a Velemről kiszorult textilművészek, miután a kastélyparkban fennmaradt gazdasági épületben közös műhelymunkára is alkalmas műtermeket hoztak létre. A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány nehéz anyagi helyzete miatt az alkotóház működtetését 1997-ben a „Zsennyéért Alapítvány“–ra bízták, melynek elnöke Kiss Sándor, alelnöke a Zsennyei Műhelyt alapító és vezető Cserny József formatervező művész volt, a kuratórium tagjai között pedig ott találjuk Lelkes Pétert, a Zsennyey Műhely egyik fő szervezőjét és a Diák Zsennyei Műhely egyik alapítóját és szervezőjét. Ez idő alatt az alkotóház minden művészeti terület felé szélesre tárta a kapuját. Otthont adott a Kulturális Kommunikációs Központ C3 programjának, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója tanácskozásának, az ebenfurthi kórus szemináriumának, az osztrák–magyar sárkányépítő workshop és a Holland Diákakadémia programjainak, a Bécsi Képzőművészeti Főiskola, a Magyar Iparművészeti Egyetem és a Soproni Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatóinak, és ma is itt működik a Diák Zsennyei Műhely (DZSEM).

Az Alkotóház 2004. április 1-én visszakerült a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány üzemeltetésébe. 2014-ben teljes felújításon esett át. A felújítás befejezése óta számos új rendezvény került lebonyolításra, köztük a Békássy Ferenc halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékünnepség, a Zsennye Design Workshop kurzusai, a Belsőépítészek Országos Találkozója, valamint a Cicelle Aranyháromszög Kulturális Napok.

2015-ben a kastélyhoz tartozó 18 hektáros ősparkot is rendbe tették, így elkészült körülötte a kavicsos erdei út, és új hidakkal, padokkal egészült ki, valamint javították a kerítést és felújították a főkaput is. A következő évben a Műhelyházat is felújították Az emeleti terem 40 fő befogadására alkalmas, klímás konferenciateremmé alakult, az alsó szinten pedig apartmanok kerültek kialakításra.

Az alkotóházat a hivatásos művészek a fenntartó Mecénás Programján (MPP) keresztül jelentős támogatással, a teljes ár 40 százalékáért vehetik igénybe.

Facebook