Menü Bezárás

Ajkai Grafikai Műhely Művésztelepe

Ajkai Grafikai Műhely Művésztelepe

Ajkai Grafikai Műhely Művésztelepe

Fenntartó, működtető: Ajkai Grafikai Műhely Egyesület
Szakmai vezető: Csabai Tibor grafikusművész
Levelezési cím: 8449 Magyarpolány, Petőfi utca 4.
Tel.: +36-20-245 5174
E-mail: tiborcsabai32@gmail.com
Honlap: www.ajkaigrafika.hu


Életképek

Művek
Az Ajkai Grafikai Műhelyt 1982-ben hat rajztanár végzettségű képzőművész alapította, tagságát ma 17 grafikus alkotja. A műhely szakmai munkájában az évek során több tucat, mára már neves grafikusművész vett részt. Az itt folyó alkotótevékenységet 1992-ig Kéri Imre irányította, aki nyaranta művésztelepet is szervezett. A nyári művésztelep az ő ideje alatt 1990-ben nemzetközi alkotóműhellyé vált. Résztvevői a műhely tagjai, és a tagság által meghívott művészek.

Az itt dolgozó alkotócsoport 1999 óta egyesületként működik. Az egyesület Ajka város képzőművészeit, a térségből elszármazott, de gyökereiben ide kötődő képzőművészeket, és a helyi, illetve megyén belüli rajzstúdiók tagjait fogja össze.

Az Ajkai Grafikai Műhely Egyesület alkotóközösségének legfőbb célja, hogy magas színvonalon művelje, életben tartsa és továbbörökítse a hagyományos sokszorosító grafikai technikákat. Hasonlóan fontos célja a tagság szakmai érdekvédelme és az, hogy a grafikusok számára megfelelő szakmai és társadalmi elismerést vívjon ki. A műhelytagok elsősorban vörösréz, cink, illetve vaslemezekkel dolgoznak. Fő technikájuk a rézkarc, a mélynyomású hidegtű, aquatinta, vasmaratás és mezzotinto, melyeket egymással kombinálnak, de lágyalapot és repesztéses technikát is használnak. A grafikai műhely évente több kiállítást rendez itthon és külföldön, emellett szakmai szimpóziumokat és nyári művésztelepeket is szervez.

Az Ajkai Grafikai Műhely nyári művésztelepei egyhetesek. 12-16 művész vesz részt rajtuk. A nyári alkotómunkának eleinte az ajkai Nagy László-, majd a Vasas Művelődési Ház, később a Parkerdő volt a helyszínük, az utóbbi években a magyarpolányi tájház, 2018-ban pedig Mogyoróskút. A résztvevők tematikai kötöttség nélkül dolgoznak. Az évek során mély barátság szövődött közöttük, így a hangulat és a munkakedv mindig rendkívül inspiráló számukra. A sokszorosító grafika időigényessége miatt az alkotótáborokban is hagyományos rézmetsző technikákat használnak.

Az Ajkai Grafikai Műhely művésztelepén az évek során számos finn, német, erdélyi, belga és francia képzőművész is dolgozott, így az alkotóközösség 2000-től nagy hangsúlyt helyez az alkotótelepek és a grafikai műhelyek közötti kapcsolatépítésre, egymás megismerésére, cserelátogatásokra és a cserekapcsolatok erősítésére. Kapcsolatépítő tevékenységének kiemelkedő eredménye a finnországi Rovaniemi város művészeivel és alkotó közösségeivel, valamint az erdélyi Sepsiszentgyörgy grafikusművészeivel létrejött szorosabb együttműködés és az észt főváros, Tallin grafikusművészeivel fennálló szakmai és baráti kapcsolat.


Dokumentációk – Művésztelep
Publikációk – Művészek
Résztvevő művészek
Ajkai Grafikai Műhely Művésztelepe

Facebook