Menü Bezárás

Alternatív Textil Symposion

asd

Alternatív Textil Symposion

Fenntartó és működtető: WOOLCANO Vizuális Művészeti Alapítvány
Székhely: 8683 Somogytúr, Árpád utca 22. (Kunffy Lajos Emlékmúzeum)
Művésztelep vezető: Paczona Márta textiltervező- és festőművész
Levelezési cím: 1012 Budapest, Vérmező utca 8.
Tel.: +36-30-976 7444
E- mail: symposiontarsasag@gmail.com


Életképek

Dokumentációk – Művésztelep

Az Alternatív Textil Symposiumot Paczona Márta indította űtjára 1997-ben. Évente egy alkalommal, nyári időszakban működik, az első évet követően a somogytúri Kunffy Lajos Emlékmúzeumban, mely időközben befogadta a művészeket.A művésztelep koncepciójának lényege: a textilművészet, a design és az autonóm képzőművészet közötti új szintézislehetőségek keresése. Feladata a szőnyegszövő kézi technikák önálló művekbe és designba való adaptálhatóságának a kutatása, anyag-technikai-, technológiai és nyelvi kísérletek.

A művésztelep évente változó témát dolgoz fel. Résztvevői számos művészeti területen dolgoznak. Közös jellemzőjük, hogy alkotói stratégiákban és projektekben gondolkodnak, és egyformán érdeklik őket a médiumok közötti keresztkapcsolatok új lehetőségei, a szövés hagyományainak a más vizuális területek újításaival való megtermékenyítése és az újításokban rejlő innovációs értékek kibontása, valamint alkalmazása.

A művésztelep a legfiatalabb hazai alkotótelepek egyike, eddig kétszer került megrendezésre. Az első évi munka programja a Handtufting + címet kapta. A résztvevők azt kutatták, miként ötvözhető a kézi tűzési textil technika különféle, nem textil anyagokkal, s hogyan teremthető összhang az anyagtársításokkal.

A résztvevők: Burián Norbert, Freund Éva, Monique Francois, Paczona Márta, Pataki Tibor, Péter Ágnes, Péter Szabina, Szabó Anikó, Szilágyi Erzsébet és Szűcs Blanka (10 fő) voltak.

A második évben a Tér címet és témát kapta az alkotótelepi munka. A művészek a textil térbeli funkcióinak az újragondolásával, a textilmű megszületésével, létrehozásának a folyamatával, a somogytúri szövő- és építészeti hagyományok megismerésével, a szövés technikájával és a szövet jelentéstartalmával foglalkoztak. A résztvevő művészek számos új kísérletet végeztek az organikus és anorganikus anyagok szerves összeszövésével a mű térbelivé alakulásának folyamatára koncentrálva és kiterjesztve a szövés fogalmát a térre, helyre, tájra, emlékekre és az organikus textúrákra.

Ebben a munkában 12 művész vett részt: Burián Norbert, Freund Éva, Huszár Kata, Módra Bettina, Paczona Márta, Pataki Tibor, Péter Ágnes, Péter Szabina, Szabó Anikó, Szilágyi Erzsébet, Szűcs Blanka és Tillmann Hanna.
Az első művésztelep azonnal gyűjteményt is alapított, melyet évente a résztvevő alkotók műtárgy-felajánlásával gyarapítanak. Az alkotásokat Somogytúron és a budapesti Várnegyed Galériában is bemutatták.


Publikációk – Művészek
Résztvevő művészek

Facebook