Menü Bezárás

Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep

asd

Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep


Fenntartó: Bicsérd település Önkormányzata
Működtető: Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep Egyesület
Művésztelep vezető: H. Barakonyi Klára
Levelezési cím: 7623, Pécs Mártírok u. 42 XIII/2.
Tel.: +36-30-263 2180
E-mail: hbarakonyi@freemail.hu
Szervezők: Herczeg László és Csízy László


Az 1990-es évek elején Vér József, Bicsérd polgármestere találkozott a pécsi Értelmiségi Klub egy rendezvényén néhány pécsi képzőművésszel. Beszélgetésük során a művészek részéről felvetődött egy művésztelep létrehozásának és rendszeres megszervezésének az igénye. A kezdeményezés egybeesett a település fejlesztésében és fejlődésében érdekelt önkormányzati elképzelésekkel, s 1993-ban megkezdhette munkáját a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep.

Az egyhetes nyári művésztelepen az alapító művészek, valamint pécsi, Baranya megyei és határon túli alkotók dolgoznak együtt.  A szakmai vezető és a főszervező H. Barakonyi Klára képzőművész. A telep nyitott, munkájába bármely alkotó bekapcsolódhat. A jelentkezésekről a művésztelep működését segítő Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep Egyesület tagjai döntenek, s esetenként vendégművészeket is meghívnak.

Az utóbbi években Horvátországból, a Vajdaságból és Szabadkáról érkeztek művészek.

A művésztelep összművészeti jellegű: festők, szobrászok és építészek alkotnak együtt, de a fotóművészet, az irodalom és az előadóművészet is kiemelt szerepet kap. A rendezvények között fiataloknak és felnőtteknek tartott művészettörténeti előadások és a művésztelep éves kiállításai szerepelnek. Az előadások témáit úgy választják meg, hogy a falu lakossága megismerhesse saját kultúráját, helyi értékeit, felfedezhesse lakóhelyének egyedi sajátosságait, különlegességét. A helyiek meghívására a telep művészei bekapcsolódtak a falu építészeti és táji adottságainak továbbalakításába is. Például közreműködtek a temetőrendezés terveinek elkészítésében, az építészeti múlt és épített örökség feltárásában és az új faluközpont kialakításában, melynek kaputornyában kapott helyet a művésztelep galériája.

A bicsérdi művésztelepen a résztvevő művészek minden évben más-más témakört dolgoznak fel. Ilyen volt az Épített környezet című, több éves projekt, mely résztémák sokaságát kínálta számukra, de ezek kibontásán túl a falu természeti környezetével is sokat foglalkoztak az alkotók. A műhelymunkák egy része a képzőművészet és a természet viszonyát járta körül. S ilyen volt a Fa és a Föld program is, melyek keretében az építészek többféle tervet dolgoztak ki a horgásztó és egy szabadidős kirándulóhely kialakítására. A festők számára különleges feladatot kínált a bicsérdi tájra jellemző sárga, szürke, kék színvilág.

A bicsérdi művésztelep összművészeti koncepcióját a felsoroltakon kívül a társművészek alkotásai teszik teljessé. Pl. Mánfai György pécsi fotóművész fekete-fehér, különleges nézőpontokból készített tájfotói, Marton Ákos Bicsérdhez kötődő, a népi építészet tiszta szerkezeteit továbbörökítő építészeti elgondolásai, D. Nagy Imre irodalomtörténész előadásai és megnyitói. Bertók László Kossuth díjas költő a művésztelephez írt verseivel, írásaival és könyvbemutatókkal teszi sokszínűvé a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelep programját, a zeneművészetet pedig Dr. Istvánné Kollár Anikó fuvolaművész képviseli, aki a képzőművészeket a témához kapcsolódó zeneművek lejátszásával inspirálja, fellépéseivel pedig a megnyitókat teszi ünnepélyessé.

A művésztelep élő kapcsolatot tart a helyi általános iskolával, főleg a rajz- és irodalomórák különleges élménnyé alakítása terén, és a helyi lakossággal, melyet sikeresen bevon környezetszépítő alkotásainak a kivitelezésébe.

Résztvevő művészek

Facebook