Menü Bezárás

Bükki Művésztelep

asd

BÜKKI MŰVÉSZTELEP, Nagyvisnyó

Az alapítás éve: 2008
Tulajdonos és fenntartó: Örökség Alapítvány
Székhely, levelezési cím: 3349 Nagyvisnyó, Liget út 5.
Szakmai vezető: Tizedes Erika
Levelezési cím: 1088 Budapest, Vas utca 2/b.
Tel.: 06-20-966 1995
E-mail: tizedes.erika@bukkimuvesztelep.hu
Honlap: bukkimuvesztelep.hu

Munkahely az árnyat adó fa alatt
Kirándulás a művésztelep környékén
A Bükki Művésztelepet Tizedes Erika alapította 2008-ban. Az Örökség Alapítvány támogatásával működik a Bükki Nemzeti Park területén lévő, mintegy 1000 lélekszámot számláló Nagyvisnyó községben. A művésztelepen nyaranta egy héten át dolgozhatnak grafikusok, festők, fotóművészek, filmesek és más vizuális területen alkotó művészek. Az alkotómunkában évente tízen vesznek részt, közülük sokan visszatérnek. A művésztelepi munka keretében festmények, fotó- és grafikai alkotások, installációs munkák készülnek.

A résztvevők többségében fiatal, és a 90-es években pályájukat kezdő, ismert magyar képzőművészek: Adorján Attila festőművész, Dobos Tamás fotóművész, Farkas Péter képzőművész, Gábor Enikő festőművész, Gál Kristóf képzőművész, Gál Krisztián grafikusművész, Gesztelyi Nagy Zsuzsa festőművész, Halmi-Horváth István festőművész, Korolovszky Anna grafikusművész, Kovács Mária Fikusz grafikus művész, Mihályfi Iván tervező grafikus, Palásti Kovács András tervező grafikus, Pintér Juli festőművész, Simon Csilla fotóművész, Z. Szabó Zoltán festőművész.  A művésztelep 2010-től külföldi művészt is fogad, így került be az itteni alkotóközösségbe Ilka Habrich és Josephine Bonnet képzőművész.

Valamennyi résztvevőre nagy hatást gyakorol a különleges szépségű környék, amit szívesen bejárnak a művészek. Minden évben születnek olyan képek és installációk, amelyek a vidék értékeire mutatnak rá, a falu sajátosságaira reflektálnak és bevonják a környékbeli lakosokat az alkotásokba.

A művésztelep nyitott szellemisége, a falu és a térség autentikus miliője és a közösen megélt inspiráció az az erő, amely évről-évre meghatározza az alkotómunka alaphangulatát és rendkívüli szakmai termékenységét. A műfaji, technikai, gondolkodásbeli sokszínűség, a megismerés és a megismeréshez vezető gondolati átjárók feltárása az a közös cél, amelyen évről-évre együtt dolgoznak a művészek.

A művésztelep szervezője, Tizedes Erika nagy hangsúlyt helyez az eredmények megismertetésére és az itt folyó szakmai munka népszerűsítésére is. Rendszeresen bemutatja a tömeges használatú internetes platformokon (pl. facebook, kultúra. hu) és egyes népszerű nyomtatott médiákban ( pl. Unit Magazin, Funzine Magazin, Heves Megyei Hírlap) az itt született alkotásokat, a résztvevő művészeket és a kialakult pezsgő szellemiséget érzékeltető fotókat. Emellett számos országos és regionális terjesztésű újságban is jelentek már meg írások, melyek száma és hírértéke évről- évre növekszik. A művésztelep tevékenységéről film is készült.

A művésztelep alkotásaiból záró és bemutatkozó kiállításokat rendeznek, pl. 2008-ban Egerben, az Agria Park kiállítóterében, 2009-ben a nagyvisnyói Alkotóház mellett Budapesten, a Budapest Jazz Klub kiállítótermében is. 2012 őszén Öt év nyomán címmel öt év munkáiból rendeztek tárlatot Egerben, a Kis Zsinagóga Galériában. 2016 novemberében a IX. Bükki Művésztelep munkáiból volt látható kiállítás Budapesten, a K11 Művészeti és Kulturális Központban, 2017-ben pedig 10 éves jubileumi tárlattal mutatkozott be a művésztelep Szentendrén, a MANK galériában.

A Bükki Művésztelep számtalan értéket teremtett, amellyel évente gyarapítja a gyűjteményét.

Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook