Menü Bezárás

Bükkszék Művésztelep

asd

Bükkszék Művésztelep

Az alapítás éve: 2009
Tulajdonos és fenntartó: Új ART ÉRT Alapítvány
Működtető: Vincze István
Helyszín: 3335 Bükkszék, Napfény Vendégház, Dózsa út 31.
Mobil: +36-30-433 8835 vagy +36-30-868 0617
E-mail: vinczene.judit@gmail.com
Szakmai vezető: Csetneki József
Levelezési cím: 3950 Sárospatak, Kazinczy út 27.
Tel.: 06-20-569 6758
Mobil: +36-30-433 8835 vagy +36-30-868 0617
Honlap: //artert.hu/content/művésztelepek-sárospatakon-bükkszéken

Összetartó alkotóközösség
A Bükkszék Művésztelep kiállítása Egerben
A Bükkszék Művésztelep 2009-től kapcsolódik Bükkszékhez, illetve szűkebb-tágabb földrajzi környezetéhez. Szorosabb szellemi vonatkozásait tekintve mindenképpen az jellemzi, hogy élő a kapcsolat a csoport tagjai és a településen élők, a művész(et) barátok között.

A művésztelepi alkotómunka nyaranta bő hétre szól. A művésztelep házigazdája a Napfény Vendégház tulajdonosa, az Új ART ÉRT Alapítvány, valamint a település önkormányzata. Az önkormányzat figyelmességét mutatja, hogy rendszeresen biztosít térítésmentesen fürdőjegyet a művészeknek a termálfürdő látogatására, amelyet napi rendszerességgel igénybe is vesznek.

A telep megnyitása hagyományosan kiállítással nyílik, melyen művészenként 3-4 előző évben készült alkotást mutatnak be a résztvevők, a művésztelep végén pedig hasonló mennyiségű, új alkotásokból rendezett záró kiállítással köszönnek el a művészek a falu lakóitól. Ezen alkalmakkor visszatérő ismerősként fogadják és búcsúztatják az itt élők a művészeket.

A művésztelepi résztvevők a vendégházban és közvetlen környezetében alakítják ki azokat az ad hoc stúdió, vagy műtermi körülményeket, amelyek az alkotómunkához elengedhetetlenek. Ilyenkor a vendégház összes helyisége és udvara hamisítatlan művészteleppé változik, amit szívesen látogatnak a bükkszéki érdeklődők is.

Az alkotókat nézve a festőkön kívül grafikus, fotóművész és operatőr is dolgozott itt az elmúlt időszakban. Az alkotók nem csak hagyományosnak nevezhető festészeti technikákkal hozzák létre műveiket: plasztikák és objektek is készültek már, mellettük korábban teret kapott a kísérleti video performance és az utcai akció is. Mindezekben a település lakói és vezetői is a művészek segítségére voltak. Az elkészült fotók és rövidfilmek a művésztelep tulajdonába kerültek.

A művésztelep eddigi résztvevői: Csetneki József, Stark István, feLugossy László, Wrobel Péter, Vincze Ottó, Bán Miklós, Lázár Zsolt, Becse Tamás, Fazekas Balogh István, Sz. Varga Ágnes és Baksai József. Eger és az ott tanító, alkotó művészek közelsége, a művésztelep-szervezők munkája, valamint az Egri Művészeti Központ lehetővé tették, hogy 2015-ben a Bükkszék Művésztelep valamennyi alkotója visszatekintő kiállítással mutatkozzon be az egri Trinitárius Templom Galériában.

A telep legfontosabb jellemzője az alkalmazkodás. Elsődlegesen az adottságokhoz, melyek minden korlátjuk ellenére vonzóak és megtartó erejűek, másodlagosan egymáshoz, hiszen a művészek egymás személyes közelségében töltik el a hetet, úgy hétköznapi létezésük, mint alkotói tevékenységük vonatkozásában.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook