Menü Bezárás

Caffart Nemzetközi Művésztelep

asd

Caffart Nemzetközi Művésztelep

Az alapítás éve: 2010
Fenntartó és működtető: Caffart Képzőművészeti Egyesület
Levelezési cím: 1134 Budapest, Bulcsú u. 18. VI/18.
Művészeti vezető: Papp Gitta
Message: m.me/caff.art.association
Honlap: //caffart.com

Munka a Caffart Művésztelepen
Alkotó és inspiratív modelljei
A Caffart Nemzetközi Művésztelepet a 2009-ben Budapesten megalakult Caffart Képzőművészeti Egyesület hívta életre. Az egyesület a Caffart nevet Rejtő Jenőnek A sárga Garnizon című könyvében fellelt caffard szóból eredezteti, mely őrületet, ámokfutást, tettvágyat stb., vagyis meglehetősen eltérő dolgokat jelent, amelyek azonban jól megférhetnek egymással egy olyan művészeti csoportban, melynek sok helyről származó, sokféle identitást képviselő tagjai a saját művészetüket megértő, szellemi társakat keresnek. A szó utolsó betűjének t-re cserélésével kapott név olyan új jelentést sugall, mint amilyen a nyugvópont sok eltérő elképzelés és egyéni életpálya kereszteződésében, így asszoviative alkalmas a művészet sokszínűségének és sokféleségének az érzékeltetésére és az eltérések, különbségek egymásra megtermékenyítően ható, azaz pozitív értelmezésére és értékelésére.

Az Egyesület alapító tagjai:  Aknay János, Ferencz S. Apor, Filp Csaba, László János, Őry Annamária, Pap Gitta, Puha Ferenc, Rékasi Attila, Sütő Róbert és Török Ferenc. 2014-ben két további művész csatlakozott még hozzájuk: Horváth Roland és Pinczés József. A művészek között határon túli magyar és a Kárpát-medence magyarlakta területeiről származó szülők művész leszármazottai vannak, így más-más művészeti örökségen nőttek fel, és sokféle művészeti tendenciát képviselnek.

Az alkotóközösség évente szervez művésztelepet, és az ott készült alkotásokat az ország számos városában, valamint külföldön is  bemutatja. Emellett komoly közművelődési tevékenységet folytat, pl. nemzetközi művészeti pályázatot ír ki és bonyolít le, művészeti szabadiskola keretén belüli részt vesz a hazai művészet-oktatásban, művészeti ismeretterjesztésben. Mind a művésztelepre, mind a kiállításaira számos más országban élő magyar alkotót is meghív, és széles kapcsolatokat épít a magyarországi, a határon túli, a külföldi magyar, valamint a világ művészete között.

A művésztelepen az egyesület tagjai és vendégművészek vesznek részt, a kilenc eddigi művésztelepet nézve, évente 11-25 festő, grafikus, fotó-, objekt-, installáció- és szobrászművész. A helyszín az első évben Pázmánd volt, a következő évtől kezdődően a bajai Eötvös József Főiskola.

A színvonal magas és egyenletes, a legtöbb művész legalább egy rangos szakmai díjjal rendelkezik, vagy művészeti ösztöndíjas, s ugyanez jellemzi a vendégművészeket is. Közöttük vannak visszatérők, pl. Szőke Erika, Soltis Miklós, Knyihár Amarilla, Horváth Roland, Utcai Gábor, Debreczeni Imre, Kántor József stb. A művésztelep szervezője néhány kiváló külföldi művészt is megnyert részvételre, köztük egy-két román, brazil, olasz és szerb alkotót.

Az egyesület és a művésztelep a kiváló teljesítménye alapján országos ismert, kiállításaik révén pedig Kolozsvártól Csíkszeredán és Lendván át, Dunaszerdahelyig, sőt Meiningenig, több országban nagy sikerrel mutatkozott be.

A kiállítások között nem csak csoportos tárlatokkal találkozunk, az egyesület egyéni és két-három fős tematikus tárlatokat is rendez a tagjainak, vagy a legsikeresebb vendégművészeknek.

Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook