Menü Bezárás

Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep

asd

Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep

Az alapítás éve: 1996
Tulajdonos és fenntartó: Fürjesi Csaba,
Kun Cecília
Működtető: Ars Longa Nonprofit Művészeti Egyesület
Helyszín: 3123 Cered, Kossuth utca 28.
Szakmai vezető: Fürjesi Csaba festőművész
1124 Budapest, Zólyomi lépcső 22.
Tel: +36-30-984 8646
E-mail: furjesi.csaba@gmail.com 
Kapcsolattartó: Kun Cecília művészeti menedzser
1907 Budapest, Damjanich u. 5.
Tel: +36 30 401 1621
E-mail: cecilia.kun@gmail.com;
Fürjesi Eszter marketing
1124 Budapest, Zólyomi lépcső 22.
Tel.: +36 30 210 2310;
E-mail: furjesie@gmail.com;
Sánta László szakmai vezető
1907 Budapest, Damjanich u. 5.
Tel: +36-30-733 5625
Honlapcím: www.artcolony-cered.com

Készül a zárókiállítás, 2018
A Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep nemzetközi orientációjú, személyes jelenléten alapuló művészeti színtér és műhely. 1996-ban alapította Fürjesi Csaba, Kun Cecília és Sánta László. Közel negyedszázada működik.
Az európai művésztelepek között azok közé tartozik, amelyeknél évenként más-más tematika szerint zajlik az alkotómunka.
Helyszíne a magyarországi Cered falu, mely Nógrád megye északkeleti részén, közvetlen a szlovák határ mellett, a Tarna folyó forrásvölgyében fekszik. A legközelebbi város a 23 km-re fekvő Salgótarján (megyeszékhely).

Cered a 15. század elején jelentékeny helység volt. Nevét az oklevelek 1405-ben említették először. A földrajzilag elszigetelt – valamivel több, mint 1000 fős – falu természeti környezete szinte teljesen érintetlen. A páratlan szépségű dombvidéken egyedi madárfajok és növény faunák élnek, utóbbi években pedig ismét medvék lakta területté vált a környék.

Az itt folyó alkotómunka mindenkori témájának alapját három fontos szempont adja:
– Cered település elszigeteltsége, periferiális helyzete, érintetlensége, markáns vizuális, tárgyi környezete és szellemi  hagyományai;
– Ceredhez hasonló regionális, területi (földrajzi) vagy globális, konceptuális – nem lokális – tartalmú, helyi vonatkozásban is lebontható téma;
– a résztvevő művészek a személyes jelenlétük során szerzett helyszíni élményeik és egyéni megfigyeléseik eredményeképpen alkotnak, munkájuk a kidolgozottság állapotától, minőségétől függetlenül is a mindenkori tematikus felhívásra reagál.

A részvétel meghívásos, és ingyenes. A meghívás főbb szempontjai: szakmai elismertség, hivatásos képzőművész státusz, a művésztelep koncepciójához, tematikájához illeszkedő alkotói munka, a művésztelep vezetése által felfedezett és/vagy bemutatni kívánt művész.

A művésztelep további jellemzői: állandó párbeszéd a helyi társadalommal, a kortárs művészet eszközeivel; társadalmi szerepvállalás; nemzetközi orientáció.

Fontos feladat a művésztelep számára a nemzetközi kapcsolatrendszer bővítése művésztelepekkel, egyetemekkel, művészcsoportokkal, emellett a művésztelep gyűjteményének létrehozása, folyamatos gyarapítása.

A művésztelep eddig húsz, többségében európai országból érkezett, különböző műfajt képviselő művészt fogadott (magyar, szlovák, cseh, lengyel, román, szerb, szlovén, osztrák, német, holland, belga, finn, svéd, angol, francia, olasz, izraeli, mexikói, argentin, maláj), közülük vannak visszatérők. A művésztelepi munkába művészeti szakemberek is bekapcsolódtak. A művésztelep szlovák, lengyel, cseh művészekkel, egyetemekkel, valamint német, holland, osztrák művészcsoportokkal épített ki szorosabb kapcsolatot, emellett több tucat hazai és nemzetközi művészeti szakember, művészettörténész, kurátor, galériás, újságíró, valamint a zenétől a színházon és a filmen át az irodalomig, a társművészetek szinte valamennyi műfajának képviselője bekapcsolódott már az itt folyó munkába.

A művésztelep közel negyven kiállításon szerepelt alkotásaival a hazai és európai múzeumok és galériák kiállítóhelyein, jelenleg a római Magyar Akadémia épületében látható egy átfogó válogatás a művésztelepi gyűjteményből.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook