Menü Bezárás

Debreceni Nemzetközi Művésztelep

asd

Debreceni Nemzetközi Művésztelep

Az alapítás éve: 2006
Tulajdonos, fenntartó: Debrecen M. J. Város
Működtető: b24 Galéria, Debrecen
Székhely, levelezési cím: b24 Galéria
H-4024, Debrecen, Batthyány utca 24.
Tel.: +36-52-532 836
E-mail: info@b24galeria.hu
Szakmai vezető: Süli-Zakar Szabolcs képzőművész
Tel.: +36-70-236 2297
E-mail: szabolcs@suli-zakar.com
Más kapcsolattartó személy: Koroknai Edit galériavezető
E-mail:  koroknai.edit@modemart.hu
Honlap: //www.b24galeria.hu/

Zárókiállítás részlete – MODEM, 2017
Megnyitó, 2017
A művésztelepet azzal a szándékkal hívták életre, hogy párbeszédet kezdeményezzen a különféle művészeti műfajok, törekvések, alkotók között lokális és nemzetközi szinten. A szervezők 12-16 meghívott művész részvételével olyan hagyományt kívánnak teremteni, amely látható nyomot hagy a debreceni és a magyar művészeti életben, a kiállításlátogatókban és az utcai járókelőkben. A művésztelepet a város finanszírozza, a szimpózium tevékenysége korábban a Főnix Rendezvényszervező Kht. nyári rendezvényeinek és 2017 óta a MODEM időszaki tárlatainak a sorába illeszkedik.

A művésztelep koncepciója évente változik, a tematikáról a szimpózium szakmai vezetője művészek és művészettörténészek bevonásával dönt. Az első alkotótábor témája a Kert-város-szerkezet fogalomkör volt, a másodiké a Terepszemle, avagy inter- és transzdiszciplináris reflexiók, a harmadiké a Bevésődés/Imprinting kulcsszó köré épült, s e fogalmon keresztül az alkotómunka az előregyártott képek inváziójára, azok eredetére és főleg terjedési mechanizmusára kérdezett rá. 2017-ben és 2018-ban a dizájn volt a felkínált téma: előbb a a dizájn mai szerepe és a művészetekkel való kapcsolata, majd a tervezett alkotás, a megkonstruálás és megfontolás kérdésköre – többek között arra keresve a választ, vajon elfogadható-e az a kijelentés, hogy a dizájn totális győzelmet aratott. A művésztelep előadásai, prezentációi, kerekasztal-beszélgetései is az egyéni alkotói reakciók megfogalmazását voltak hivatottak ösztönözni.

A Debreceni Nemzetközi Művésztelepen a hagyományos grafika, festészet mellett szerepet kap többek között a fotográfia, a digitális média, az installáció, a public art és más köztéri munkák és a performansz is. A résztvevő művészek helyi, Debrecenhez kötődő és budapesti alkotók Magyarországról, valamint külföldi képzőművészek. Utóbbiak közül korábban néhányan Debrecen testvérvárosaiból (Nagyváradról, New Orleansból, Klaipedából, Rishon Le Zionból) és más országokból, 2017-ben és 2018-ban kelet-európai országokból érkeztek.

A művésztelep vezetője Süli-Zakar Szabolcs (Debrecen), akinek a munkáját évente más-más képzőművész és művészettörténész segíti (pl. 2006-ban Baglyas Erika és Dr. Sturcz János, 2007-ben Orosz Csaba és Aknai Katalin, 2008-ban Kónya Ábel és Hegedüs Orsolya, 2016-ban Csontó Lajos és Uhr Gabriella stb).

Az itt folyó munka kiterjed a város területére, a szakmai közönség megszólítására és a járókelők bevonására. A művésztelep rendezvényei között a Kölcsey Központban Nyári Egyetem szerepelt előadásokkal, és kiállítások a debreceni Belvárosi Közösségi Házban, illetve a b 24 Galériában és a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.

A kéthetes nemzetközi művésztelep komplex programja kapcsolódási pontokat keres a kortárs képzőművészet és a társművészetek, valamint a társadalom és a természettudomány fellelhető szegmensei között.

Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook