Menü Bezárás

Dósai Nemzetközi Alkotótábor

asd

Dósai Nemzetközi Alkotótábor

Az alapítás éve: 1999
Fenntartó és működtető: Dósai Alkotótábor Alapítvány
Székhely: 5122 Jászdózsa, Szent Mihály tér 11.
Levelezési cím: H-5122 Jászdózsa, Széchenyi út 9.
Tel.: 06-57-436 312, 06-57-436 279, 06-57-436 278, Fax: 06-57-436 279
Szakmai vezető: Kopacz Mária és F. Balog Erzsébet festőművészek
Tel.: 06-20-535 5424
E-mail: f.baloghzsoka@gmail.com
Más kapcsolattartó személy: Vajda Anna
Tel.: 06 30 415 50 56
Honlap: www.dosaialkototelep.hu

Esti szalonnázás 2004-ben
A Dósai Nemzetközi Alkotótábor 1999-ben alakult meg Magyarország akkori mexikói nagykövetének felesége, a jászdózsai születésű Némethné Harsányi Katalin és Kopacz Mária festőművész kezdeményezésére. Első művészeti vezetője Kopacz Mária ma F. Balogh Erzsébettel együtt szervezi a nyaranta két héten át működő alkotótelep mindennapi életét, programjait.

A résztvevők festők és grafikusok, többnyire a határainkkal szomszédos országokban és az amerikai földrész kevésbé ismert országaiban élő alkotók. A magyarországi művészek mellett eddig főleg Romániából (Erdélyből, többen Kolozsvárról), Szlovákiából (Felvidék), Ukrajnából (Kárpátaljáról) és Montenegróból, továbbá Mexikóból, Chiléből, Hondurasból (Latin-Amerikából) és Svédországból kerültek kiválasztásra.

A Dósai Nemzetközi Alkotótábor meghívásos alapon működik, de pályázni is lehet a részvételre. Műfaji megkötés nincs, alapfeltétel azonban a Képzőművészeti Alap- vagy Szövetségi tagság és a felsőfokú képzőművészeti végzettség, illetve külföldi jelentkezők esetében a hazájukban elért szakmai ismertség. Részvételi díj nincs. A művészek szállását és műtermét helyi diákkollégiumban és valamely iskolaépületben oldják meg, s étkezést is biztosítanak az alkotók számára.

A résztvevő művészek legalább két alkotást ajándékba hagynak a művésztelep működtetését felvállaló Dósai Alkotótábor Alapítvány részére. Az itt hagyott művek egy majdani Jászdózsai Képtár kortárs gyűjteményének az alapját képezik.

A Dósai Nemzetközi Alkotótábort a Jászok Világtalálkozójához kapcsolódó Dósai Napok idejére szervezik, így az alkotók jelenléte és a műveikből rendezett záró kiállítás a kezdetektől elmaradhatatlan tartozéka ennek az ünnepi rendezvénynek. Ahogyan a művésztelepi gyűjtemény gyarapodik, úgy szaporodnak a Jászdózsán kívüli tárlatok is: 2002-ben és 2003-ban Budapesten, 2005-ben és 2007-ben Jászberényben, utóbbi évben a montenegrói Herceg Novin is, 2013-ban Egerben, ezen felül minden évben más-más jász településen – pl. 2014-ben Jászszentlászlón – mutatták be a gyűjtemény válogatott darabjait. A művésztelep 2007 márciusában a Podgoricai Képzőművészeti Egyetem meglátogatására kapott meghívást.

Az alkotótelep programjai között a Jászság népművészetének, képzőművészetének és képzőművészeinek a megismerése, jászsági kirándulások és a különböző országok kortárs művészetével kapcsolatos előadások szerepelnek.

A művésztelep 10 éves jubileuma alkalmából a művészeket és alkotásaikat bemutató, reprezentatív katalógus készült. A 15 éves jubileumra a gyűjteményből válogatva átfogó kiállítást rendezett a Templom Galériában, melyen akril, színes tus és akvarell képek mellett fotókat, kollázsokat és installációkat is bemutattak.

Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook