Menü Bezárás

Dunaújvárosi Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep

asd

Dunaújvárosi Nemzetközi Acélszobrász Alkotótelep

Az alapítás éve: 1974 (2000-2017 között szünetelt)
Fenntartó és működtető: Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány (1990-től)
2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3.
Székhely: 2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3.
Szakmai vezető: Várnai Gyula kuratóriumi elnök
Levelezési cím: 2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.
Tel.: 06-30-225 2228
E-mail: gyulavarnai@gmail.com
Más kapcsolattartó személy: Nagy Annamária
Tel.: 06-20-338 8767
E-mail: annamaria.nagy1206@gmail.com
Honlapcím: //www.partvedelem.hu/szoborpark_hu.htm

A szoborpark helyszínét adó teraszos védmű

3D objektumok:
Dunaújváros 1.
Dunaújváros 2.
Dunaújváros 3.
Dunaújváros 4.
Dunaújváros 5.
Dunaújváros 6.

A Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep a hatvanas évek második felétől kibontakozó művésztelepi mozgalom részeként jött létre 1974-ben. A kezdetektől meghatározó művészeti esemény volt Dunaújváros kulturális életében.

A tizenkét alkalommal megrendezett szimpóziumon ötvenkét hazai és külföldi művész dolgozott. A művésztelep Duna-parti szoborparkja egész Európában egyedülálló látványosság.

A dunaújvárosi alkotótelep az első olyan kezdeményezések egyike volt az országban, amely a nagyipari hátteret kihasználva, gyárban, az adott üzemek profiljának megfelelő anyagokkal és technológiákkal dolgozott. A vas és az acél hozzáférhetősége a különböző hagyományos és új fémmegmunkálási módokon túl, a méretbeli és formaalakítási lehetőségeket tekintve is új alternatívát kínált a szobrászok számára és a hagyományos szobrászati anyagok mellett lehetővé tette a testek és síkok újfajta formakapcsolatát is.

A szobrásztelep az első két évben a Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó- és fémipari főiskolai karának tanműhelyében, majd a Dunai Vasmű meghatározott üzemegységeiben működött. A vasmű által gyártott hagyományos anyagok mellett a meghívott szobrászok légkorracél, saválló acél féltermékeket, különböző profilokat is felhasználhattak a műalkotásokhoz. A „szobortelepítések” a város képzőművészeti beruházásainak kiemelt részét képezték. A művésztelep időtartama kezdetben egy hónap volt, később hat hétre bővült. A művészek teljes ellátást, szállást és étkezést, valamint ösztöndíjat kaptak.

Az alkotótelep 2000-ig a Vasmű és a városvezetés támogatását élvezte. Független fórumnak számított, a szobrokra nem volt tényleges megrendelő, és cenzor sem, aki irányította volna az alkotói folyamatot. Az itt dolgozó művészek között sokan kiszorultak az állami megrendelésekből, mert képtelenek voltak az elvárt szocialista realista stílus szerint alkotni. Szobraikra és plasztikáikra többnyire a geometrikus absztrakció volt jellemző.

A részvétel meghívásos volt, de méretarányos makettel, tervvel és műleírással pályázni is lehetett. A pályamunkák elbírálása után a meghívott művészek előzetes terepbejárás során megismerkedhettek a vasmű üzemeivel, a gyár adta lehetőségekkel, és alkalmanként mód volt arra is, hogy szobrászi elképzeléseiket a város egy-egy kiválasztott teréhez igazítsák.

A szimpózium történetében kiemelten fontos eseménynek számítottak a szoborállítások. Helyüket már 1975-ben a Duna-parton határozták meg, melyet az 1964-es partomlás után teraszosan kialakított védművel erősítettek meg. Sok esetben maga a különleges kialakítású partfal, a tájba illeszkedő növényzet és a kisebb dombok, lépcsők is műalkotó elemmé váltak. Míg a város köztéri szobrai egyfajta emlék-állítási program részeként, a klasszikus értelemben vett díszítő funkcióval születtek, addig a szoborpark darabjai szokatlan esztétikájukkal tűntek fel és új, elementáris élményt kínáltak. A Duna-parti művek dimenziójukat, formavilágukat és technikai megvalósításukat tekintve is nagylélegzetűek, ideológiamentesek, szabad légkörű, 58 szoborból álló, egyedi és különleges műtárgy-együttest alkotnak.

Az acélszobrászati alkotótelep 1983-ban vált nemzetközivé. A külföldi művészek meghívását a Képző- és Iparművészeti Szövetségen keresztül, vagy személyes, szakmai ismeretségek révén bonyolították.

A szimpóziumon részt vett művészek: Bakos Ildikó, Barry Parker, Billy Lee, Birkás István, Bohus Zoltán, Buczkó György, Budahelyi Tibor, Csáji Attila, Csíkszentmihályi Róbert, Drabik István, ef. Zámbó István, Fodor Sándor, Friedrich Ferenc, Gaál Tamás, Galántai György, Gulyás Attila, Halász Károly, Helmut Karl, Heritesz Gábor, Ingo Glass, Joe Moran, Jon Barlow Hudson, Karen Baldauf Delaney, Magyar József, Miguel Angel Velit, Móder Rezső, Palotás József, Péter Ágnes, Peter Sommerauer, Roy Kitchin, Samu Géza, Schéner Mihály, Seregi József, Szanyi Péter, Szeift Béla, Szöllőssy Enikő, Todor Todorov, Tracy Mackenna, Trombitás Tamás, Vilt Tibor, Vladimir Kopteff, Vladiszlav Klikov és Jin Sheng Wang.

Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook