Menü Bezárás

Érdi Művésztelep

asd

Érdi Művésztelep

Az alapítás éve: 2009
Fenntartó és működtető: Érd Megyei jogú Város Önkormányzata
Székhely: Érdi Galéria, Érd, 2030 Alsó u. 2.
Művésztelep vezető: Kéri Mihály
Levelezési cím: Érd, 2030 Alsó u. 2.
Tel.: 06-23-360 143
E-mail: erdigaleria@gmail.com

A fennállása 10. évfordulóját ünneplő művésztelep
A VIII. Érdi Művésztelep résztvevői

Az Érdi Művésztelepet 2009-ben Érd város Önkormányzata és néhány művész alapította. Az alapító okiratot
a városvezető – T. Mészáros András – mellett négy helyi és négy meghívott művész írta alá: Büki Attila, Eőry Emil, Karsch Manfred, Kéri Mihály, Győrffy Sándor, Puha Ferenc, Sz. Varga Ágnes és Wrobel Péter. Az alapító tagok közé sorolják még a 2009-ben pályáját kezdő Hudák Mariannt is, aki az első naptól kezdve rendszeresen részt vesz a nyári alkotómunkában.

A művésztelep festőtelepként működik. Két fő célja közül az egyik, hogy évente tíz-tizenkét művész számára megfelelő feltételeket és hátteret biztosítson az elmélyült alkotómunkához, a másik, hogy a művésztelep járuljon hozzá a város művészeti életének a felpezsdítéséhez.

A művésztelep alkotói között az eddig említett alapító tagokon kívül, további neves művészeket találunk. A nyári együtt dolgozások alkalmával és más művésztelepeken is jól összecsiszolódott alkotóközösség köre 2010-ben Aknay Jánossal és Csetneki Józseffel, 2011-ben feLugossy Lászlóval és Fritz Rautnerrel, 2012-ben Kovács Johannával, 2013-ban Kalocsai Enikővel, 2014-ben Sipos Maricával és Sipos Barbarával, 2016-ban Székács Zoltánnal bővült. A művésztelep szervezője és vezetője a kezdetektől Kéri Mihály festőművész.

Az Érdi Művésztelepre általában 10 művész kap meghívást, de előfordul, hogy tíznél valamennyivel kevesebb, vagy több művész alkot együtt egy adott évben. A művészek részben érdiek, részben budapestiek, vagy az ország más helyeiről érkeznek, pl. Sárospatakról, Szentendréről, Pomázról, Pátyról.  A résztvevők szállásáról, ellátásáról és műterméről az érdi önkormányzat gondoskodik, cserébe azt kéri a művészektől, hogy a művésztelepen létrejött alkotásaikat mutassák be a Városi Galériában a helyi közösség számára.

A művészek korábban Ófaluban, az egykori II. Lajos Általános Iskola épületében, 2015-től a belvárosi Vörösmarty Gimnáziumban dolgoztak, 2017-től pedig a Bolyai János Általános Iskolában tantermeiben és közösségi terében kapnak alkalmi műtermeket. A műtermek a művésztelep ideje alatt látogathatóak, a művészek örülnek a helyi érdeklődőknek, s szívesen fogadják a budapesti vagy máshonnan érkező szakmabeli látogatókat is. A helyi közösséggel való találkozás céljából egy idő után nyílt napot is bevezettek, mely népszerűsége révén mára hagyománnyá vált.

Az alkotótelep tevékenységét nagy érdeklődés övezi – az érdiek elégedettek a művészek bemutatkozó tárlataival is. A záró kiállítást pár hónappal a művésztelep bezárását követően, ősz végén rendezik, ezáltal a közönség mindig befejezett, kész alkotásokkal találkozik. A résztvevő alkotók egy-egy munkájukat felajánlják a városnak, a felajánlott művekből értékes gyűjtemény jön létre. A gyűjteményből az utóbbi években Budapesten, valamint 2015-ben Esztergomban, a Vármúzeum Rondella Galériájában, 2017-ben a Szegedi Tudomány Egyetem Tanszéki Galériájában, valamint külföldön is rendeztek kiállítást.
A városvezetés teret kíván biztosítani ahhoz, hogy a műveket állandó kiállításon lehessen megtekinteni.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook