Menü Bezárás

Esztergomi Művésztelep

asd

Esztergomi Művésztelep

Alapítás éve: 2002
Megszűnés éve: 2006
Tulajdonos, fenntartó és működtető: Esztergom Város Önkormányzata
Szakmai vezető: Kókai Krisztina Simsay-díjas képzőművész
Levélcíme: 1124 Esztergom, Fodor u. 50/a.
Tel.:  +36 30 269 94 01
További információ: Esztergom, Polgármesteri Hivatal
Tel.: 06-33/542 000 és  06-30-216 92 49

Esztergomban már többször gondoltak művésztelep alapításra.  Először 1994-ben, amikor Lévay Jenő vezetésével létrejött a Váltótér Alapítvány, melynek tulajdonába került a Duna fölé emelkedő, egykori Szénrakodó. A jórészt képzőművészekből álló alapítvány tagjai olyan művésztelepet álmodtak ide, amely hazai és nemzetközi találkozók, szimpóziumok helyszíne lehet. A Szénrakó művésztelepi hasznosítására több építészeti pályázat, művészeti projekt és kiállítás született, a Váltótér Alapítvány művésztelepe azonban máig nem valósult meg.

2002-ben az Önkormányzat határozatban döntött arról, hogy létrehozza a város művésztelepét, mely Esztergomi Művésztelep néven 2003 nyarától 2006 nyaráig négyszer került megrendezésre. Az utolsó szimpózium záró kiállításának a helyszíne a Keresztény Múzeum akkor még üresen álló épülete volt.

A művésztelepet Kókay Krisztina esztergomi születésű textilművész szervezte és vezette. Tehetséges fiatal festőket, szobrászokat és grafikusokat – esztergomi és a városhoz kötődő festő- és grafikusművészeket hívott meg résztvevőként.  Itt dolgozott Balogh Zsófia, Csurka Eszter, Dorner Anita, Horváth Levente, Kondor Attila, László Dániel, Turcsány Villő szobrászművész, Molnár Péter festő- és grafikusművész, Olajos György grafikusművész, valamint Szeifert Judit művészettörténész. A művésztelep arra törekedett, hogy főleg fiatalok, friss diplomások kapjanak lehetőséget alkotásra, és jó kapcsolat alakuljon ki a helyi művészekkel.

Esztergom nem rendelkezett a művésztelephez állandó helyiségekkel, így a nyári tábor idején a művészek a Balassa Múzeum és a helyi Zeneiskola vendégszobáiban laktak, Esztergom utcáin és terein, és a Keresztény Múzeum üresen álló, új kiállítótermében alkottak. Balogh Zsófia, Csurka Eszter, Dorner Anita, Horváth Levente, Kondor Attila és László Dániel egy­egy munkáját a királyvárosnak ajándékozta, hogy segítsék egy leendő kortárs művészeti gyűjtemény létrehozását.

A pozitív kezdeményezés 2006-ban a professzionális működési feltételek elégtelensége miatt nem talált folytatásra.

Az utóbbi években a Kaleidoszkóp Ház összművészeti központ kezdett el nemzetközi művésztelepeket szervezni és működtetni Reanimatio Project néven. E művésztelep keretében egy hosszú ideje elhagyatottan álló épületben művészetet tanulni vágyó fiatalok ismerkednek az alkalmazott grafika lehetőségeivel. Művészeti vezetőjük Szuharevszki Mihály. A diákok művésztelepe szabadiskolaként működik és tanfolyamokat, kiállításokat, előadásokat is szervez.

Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook