Menü Bezárás

Gödöllői Iparművészeti Műhely

Gödöllői Iparművészeti Műhely

Gödöllői Iparművészeti Műhely

Az alapítás éve: 1998
Ingatlantulajdonos: Gödöllő város önkormányzata
Fenntartó és működtető: Gödöllői Új Művészet Közalapítvány
Székhely, levelezési cím: H-2100 GÖDÖLLŐ, KÖRÖSFŐI UTCA 15-17.
Szakmai vezető: Katona Szabó Erzsébet textilművész, a kuratórium elnöke
Mobil: 06-30 364 62 71
Alkotóházi tel.: 06-28/419 660
E-mail: gimhaz@invitel.hu ; xerzsi@gmail.com
Más kapcsolattartó személy: Sukta Zsuzsa, a GIM-Ház titkára
Tel.: 06-28/419 660,
E-mail: gimhaz@invitel.hu
Honlapcím: www.gimhaz.hu

A kert-történetek című rendezvény szabadtéri kiállítása
A Zászló című kiállítás megnyitása
A Gödöllői Iparművészeti Műhely (GIM) 1998-ban alakult a Gödöllőn és környékén élő iparművészek csoportosulásaként. A műhely célja a századfordulón létrejött, európai hírű Gödöllői Művésztelep szellemiségének, művészeti hagyományainak továbbéltetése, megismertetése a kortárs művészet, a kultúra, az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok területén.

Az alapító tagok: Anti Szabó János képzőművész, Bódis Erzsébet textilművész (†), Farkasvölgyi Éva kárpitművész, Fábián Dénes Zoltán képzőművész, F. Orosz Sára DLA keramikusművész, Katona Szabó Erzsébet textilművész, Kun Éva keramikusművész, Müller Magda keramikusművész (†), Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész, Remsey Flóra kárpitművész (†) és Szuppán Irén textilművész. Valamennyien a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége tagjai, akik részben a kuratórium tevékenységében is részt vettek, meghatározva ezzel azt a szakmai minőséget, melyet a GIM-Ház képvisel.

Az alkotóházban az elmúlt 18 évben közel 100 kiállítás és több mint 50 társrendezvény (Műhelynap) valósult meg. Csoportos kiállítások keretében 300 képző- és iparművész állított ki. Az alkotócsoport tagjai művésztelepi cserekiállításokon, ill. testvérvárosi csereprogramok, az Euro-Art rendezvényei és a Magyar Kulturális Évek rendezvényei keretében több külföldi kiállításon és hazai tárlaton is szerepeltek. Az elmúlt időszak tárlatain rendszeresen szerepelt műveivel Bajkó Dániel festőművész, Barabás Márton képzőművész, Bikácsi Daniela festőművész, Bohus Zoltán üvegművész, Bocz Beáta kárpitművész, Borgó képzőművész, Gyulai Líviusz grafikusművész, Hauser Beáta kárpitművész, Horváth Márton üvegművész (†), Incze Mózes festőművész, Kárpáti Tamás festőművész, Kókay Krisztina textilművész, Lévai Nóra textilművész, Olajos György képzőművész, Orosz István grafikusművész, Nagy Judit kárpitművész, Rékasi Levente ötvösművész, Szikora Tamás festőművész (†), Szőcs Miklós Tui szobrászművész és Varga Melinda szobrászművész. A galéria időnként bemutatja az egykori gödöllői művésztelep szecessziós nagymestereinek – Körösfői-Kriesch Aladárnak, Nagy Sándornak és Remsey Jenőnek – a műhelymunkáit, vázlatait és alkotásait is.

A GIM-Házban az alkotóművészek műtermei is látogathatók. A kiállító teremben és az arany, kék, vörös színekre komponált, festői hangulatú kertben nyaranta tematikus összművészeti rendezvényekre, például szabadtéri animációs filmvetítésekre, divatbemutatókra, költői- és zenei estekre kerül sor. Fontos tevékenység a hagyományokra épülő művészeti oktatás (gobelinszövés, textiltechnikák, kerámia, rajz, festészet). Az oktatási program része a rendszeres, nyári művészeti tábor.

Az Alkotóház 2004 óta tagja az Európai Művésztelepek Szövetségének (Euro-Art), s kölcsönös a szakmai kapcsolata a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségével és a Magyar Kárpitművészek Egyesületével. Oktató tevékenysége révén kiváló kapcsolatot ápol a művészeti egyetemekkel és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetével. Hangulatos kertjében rendszeresen bemutatja a MOME Animációs Filmszak diplomafilmjeit, és művésztelepet szervezett a Metropolitan Egyetem művészet szakos hallgatóinak is.

Az alkotóműhely egyike Gödöllő turisztikai látványosságainak.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek

Facebook