Menü Bezárás

Gyermelyi Művésztelep

Gyermelyi Művésztelep

Gyermelyi Művésztelep

Az alapítás éve: 1992
Tulajdonos: Gyermelyi Önkormányzat
Működtető és fenntartó: Széchényi Művésztelep Alapítvány
Székhely: 2821 Gyermely, Tabán út 12.
Szakmai vezető: Herman Levente és Stark István
E-mail: hermanlevente@gmail.com
Stark István
Levelezési cím: 3934 Tolcsva, Kossuth Lajos utca 18.
Tel.: 06-30-203 8012
E-mail: starkistvan@gmail.com
Honlap:

A Gyermelyi Művésztelepet Széchényi Péter, a Széchenyi Művésztelep Alapítvány alapítója hozta létre 1992-ben. Az volt a célja, hogy segítséget nyújtson a fiatal pályakezdő művészeknek, hogy nyugodt körülmények között alkothassanak. Az első öt évben Széchényi Péter volt a művésztelep szakmai vezetője. 1997-től Stark István képzőművész, 2016 tavaszától pedig Herman Levente festőművész vette át és végezte, illetve végzi ezt a feladatot.

Az Alapítvány székhelye és a művésztelep helyszíne az egykori Metternich-kúria, mely a 20. század első felében uradalmi magtárként funkcionált. 1950-ben államosították, és kultúrházként, később moziként kapott új szerepet a falu életében. Az impozáns műemléképületet mára kizárólag a Gyermelyi Művésztelep használja.

A Széchényi Művészeti Alapítvány művésztelepe az alapítói célkitűzésnek megfelelően fiatal művészek alkotóhelyeként szolgál. A résztvevőket eleinte a budapesti Képzőművészeti Egyetemről, majd a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetemről és a Pécsi Egyetem Művészeti Tanszékéről hívták meg, s alkalmanként a képzőművészeti gimnáziumokból is fogadtak tehetséges végzős növendékeket. 2004 és 2007 között nagyobb számban grafikusok dolgoztak a művésztelepen, mely célra grafikai műhelyt rendeztek be, amit ekkor Szőcs Géza soproni grafikusművész vezetett, a művésztelep profilját azonban a festészet határozza meg.
2011-ben és 2012-ben a Csongrádi Grafikai Művésztelep egyik alkotócsoportja, később az Élesdi Művésztelep és a Szenzária művészcsoport, 2016-ban a Mamü Társaság alkotói, az utóbbi években az Iparművészeti Egyetem fotó szakos hallgatói, valamint a Magyar Elektrográfiai Társaság is itt rendezhette meg saját művésztelepét.

A művésztelep egyaránt lehetőséget biztosít a festészet, a grafika, a médiaművészet, az elektrográfia és a papírművészet iránt érdeklődő fiatal és pályakezdő alkotók számára. Bár nincs külön szobrász műterem, és az eszközök is korlátozottak, alkalmanként szobrászok is megfordulnak itt.

A szakmai vezetők rugalmasak és nyitottak a művészet változásaira, a műfaji határok eltűnésére, így minden megoldhatónak bizonyuló mű-elképzelés megvalósulását segítik. A részvétel ingyenes, az alkotók számára a teljes ellátás, a szállás és az anyaghasználat is biztosított.
A gyermelyi Művésztelep mára országos hírűvé vált, és a falu életének különleges színfoltja. Az itt maradó alkotások a művésztelep gyűjteményét gyarapítják, s kiállítások alapját képezik. Az alkotóházban a zárókiállításokon kívül színvonalas alkotócsoportok bemutatására is rendeznek kiállításokat.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook