Menü Bezárás

HÁM Művészeti Egyesület Homokháti Művésztelep

HÁM Művészeti Egyesület Homokháti Művésztelep

HÁM Művészeti Egyesület Homokháti Művésztelep

Az alapítás éve: 2004
Fenntartó, működtető: HÁM Művészeti Egyesület
Művésztelep vezető: Pataki Ferenc festő- és grafikusművész
Levelezési cím: 6754 Újszentiván, Újvilág utca 30.
Tel.: +36-30-662 6487
E-mail: ferpataki@gmail.com

Rögtönzött akció a művésztelepen
A művésztelep az alföldi Homokhátság szívében, Nagyszéksóson került megalapításra 2004-ben, javarészt szegedi alkotók és az ország különböző tájain élő festők, grafikusok, szobrászok részvételével. Szellemi elődjének az ezen a vidéken élő és dolgozó Tóth Menyhértet tartja. Művészeti vezetője, egyúttal a HÁM Művészeti Egyesület elnöke Pataki Ferenc Príma- díjas festő- és grafikusművész.

A művésztelep alapítói nyitott szemléletű művészek. Alkotásaik felajánlásával Mórahalom város képzőművészeti gyűjteményét kívánják megalapozni, mely egy leendő Képtár vagy Kortárs Művészeti Galéria anyagául szolgál.

Az eddig 14 alkalommal megrendezett nyári művésztelepen 12-16 művész vett részt. A résztvevők állandó tagjait az egyesület tagsága alkotja, de körükbe mindig meghívnak új művészeket is. A kéthetes munka kiállítással zárul. Emellett évente más tárlatot is rendeznek válogatott anyagból, évfordulókhoz is kapcsolódva. Ilyen volt az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére rendezett tárlat a helyi Aranyszöm Rendezvényházban, vagy az egyesület fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendezett szegedi kiállítás.

Az alapítás óta eltelt évek alatt kikristályosodott a közös nézőpontokon alapuló művésztelepi koncepció, melyben a világ – a rész és az egész – egyben látásán van a hangsúly. Az alkotóközösség a Nagyszéksóstó melletti Ökoházban és annak lenyűgöző táji környezetében nemcsak barátokra, de otthonra is lelt. Olyan közel legel a tó mellett a bivalycsorda, hogy a művészek szinte együtt élnek velük. Figyelik őket és a tó madárvilágát, a természet, táj szépségeit, majd megörökítik az élményeiket.

A művésztelepnek nincs szüksége kötött programra, mindenki feltalálja magát a természetben. Néhányan fotóznak, van, aki camera obscurával igyekszik maradandóvá tenni a különleges pillanatokat, mások pedig festenek, rajzolnak, szobrot alkotnak. Az alkotás szabadsága és öröme, valamint a művek egymás közötti megbeszélése mellett más dolgok is erősítik a művészek közötti kapcsolatot, például egy horgászat alkalmával elköltött közös halvacsora, az esti szalonnasütés, vagy egy kis fürdőzés a Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőben.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook