Menü Bezárás

HMC Budapest Nemzetközi Művésztelep

HMC Budapest Nemzetközi Művésztelep

HMC Budapest Nemzetközi Művésztelep

Az alapítás éve: 1990
Fenntartó: HMC Inc., Dallas, TX (USA)
Működtető és szakmai vezető: Széchy Beáta képzőművész, a HMC igazgatója
Székhely, levelezési cím: 1124 Budapest, Tamási Áron u. 34. és
2503 Costa Mesa dr., Dallas, TX 75228
Tel.: +36-20 345-6386
E-mail: bszechy@yahoo.com; bszechy@gmail.com
Honlap: //www.hungarian-multicultural-center.com

Művész-közönség találkozó Budapesten
Bemutatkozó előadások a műteremben
Szabadtéri rendezvény
A Hungarian Multicultural Center, Inc. (HMC) / Magyar Multikulturális Központ nonprofit intézmény. Megálmodója és elnöke, egyben a budapesti intézményének az igazgatója Széchy Beáta képzőművész. A HMC nemzetközi intézmény. Az oktatási tevékenység mellett multikulturális és interdiszciplináris művészeti programokat szervez: filmvetítéseket, koncerteket, workshopokat, szemináriumokat, kiállításokat, videó fesztiválokat, képzőművészeti és irodalmi rezidens programokat.

Az intézmény célja, hogy erősítse a kulturális kapcsolatokat a művészeti, oktatási és kulturális szervezetek, a művészek és nem művészek, illetve közösségek, valamint a magyar és a nemzetközi kortárs művészet között. Emellett segíti a művészeket az alkotásban, valamint munkáik bemutatásában. Rendezvényei nyilvánosak, ezzel is ösztönözve a kapcsolatfelvételt más szervezetekkel, iskolákkal és művészekkel. Kulturális cserékkel, magas színvonalú képzőművészeti kiállításaival, valamint tárművészeti rendezvényeivel, nemzetközi művészek részvételével és alkotómunkája révén a magyar kultúrát terjeszti a világban, és más országok művészetének a megismerését segíti.

A multikulturális intézmény nem rendelkezik állandó kiállítóhellyel, sem művésztelepi székhelyként használható ingatlanokkal, tevékenysége egyes kiemelt projektek köré rendeződik. Ilyen a Budapest Nemzetközi Művésztelep is, melynek alapítója és vezetője ugyancsak Széchy Beáta képzőművész.

A HMC Budapest Nemzetközi Művésztelep a képzőművészeti alkotótelep és a rezidens program sajátos ötvözete. 1995 óta évente 3-5 alkalommal, egyszerre 3-4 távoli földrészen élő művész kap egy teljes hónapra magyarországi alkotási lehetőséget. Személyüket pályázat alapján, nemzetközi szakmai bizottság választja ki. A részvétel a mindenkori projekttámogatás mértékétől függően térítésköteles.

A HMC a fennállása első tíz évében Balatonfüreden és Csopakon szervezett szemináriumokkal összekapcsolt nyári képzőművészeti alkotótelepeket. A résztvevők kezdetben főleg Amerikából érkeztek, később más országokból is pályáztak művészek, ma pedig a világ valamennyi részéről jelentkezhetnek részvételre különböző művészeti területeken alkotó művészek. Kiválasztásukkor az eredményes alkotómunkán kívül számos további szempontot is figyelembe vesznek, pl. azt, hogy egy- egy rezidens csoportban és művésztelepen több generáció eltérő kulturális hátterű és művészeti területet képviselő tagjai dolgozzanak szorosan együtt. Már a kezdetektől jellemző volt, hogy az elkészült műveket záró kiállításokon mutatták be s a gyarapodó gyűjtemény újabb darabjait 2-3 évente Budapesten is kiállították. Az ötéves alkotói eredményeket Budapesten kívül Egerben és Gyöngyösön is láthatta a nagyközönség, a tíz éves működést pedig reprezentatív katalógusban dokumentálták.

A következő évtől a HMC Budapesten is működtet művésztelepet, ezzel megszűnt az alkotótelepi munka és kapcsolódó rendezvényeinek nyári időszakhoz kötött lebonyolítása. A résztvevők nem csak festészeti, grafikai és plasztikai műveket készítenek. Az itt szerzett élményeiket és tapasztalataikat saját egyéni nézőpontjukból, új módszerekkel, szokatlan anyag- és eszközhasználattal, különleges anyagtársításokkal, vagy filmes, multimédiás és más megjelenési, illetve előadói formákban (mozgásművészet, hangzó művészet, performansz stb.) dolgozzák fel, gyakran eleve közösségi és nyilvános terekben, akár az utcán is, műfaji határok nélküli, közvetlen kapcsolatokat teremtve a művészetek és a közönség között. A művészek az egyéni alkotómunkájuk mellett közös programokon vesznek részt, és maguk is szervezhetnek közös művészeti eseményeket.

Minden egyes művésztelep helyi kiállítással zárul, ahol a széles közönségnek alkalma nyílik személyesen is megismerkedni az alkotókkal.
Az eddigi kiállítások helyszínei: Art East Galéria, Önkormányzati Folyosó Galéria, Vörös Terem, Kongresszusi Központ – Balatonfüred; Vizivárosi Galéria, Ferencvárosi Galéria, Mucius Galéria, Nádor Galéria, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Ernst Múzeum, Jókai Klub, Duna Galéria, Ráday Képesház, Írószövetség, Barabás Villa, Hegyvidék Galéria, Közép-európai Kulturális Intézet, MAMÜ Galéria, Petőfi Irodalmi Múzeum, Galéria 12 – Budapest.

A művészek önálló bemutatkozó esteken és csoportos művész-közönség találkozókon vesznek részt, az idelátogatók megismerhetik készülő műveiket, addigi munkásságukat, kulturális kötődéseiket és művészettel kapcsolatos felfogásukat.

A művésztelep alkotói egy-egy munkát a HMC gyűjteményébe ajándékoznak, mely jelenleg több mint 4000 alkotást foglal magába. Digitalizálásuk folyamatban van. A művek egy részét katalógusokban tették közzé (1995, 1997, 2005).

A HMC Budapest Nemzetközi Művésztelep és a Magyar Multikulturális Központ budapesti rendezvényeinek – a kiállítások magas színvonalának és Széchy Beáta következetes, áldozatos munkájának köszönhetően – egyre nagyobb a publicitása szerte az országban. A Fiatal Képzőművészek Stúdiója egykori elnökhelyettesének egyedülálló kezdeményezése sajátos kísérlet arra, hogy a mai kor vizuális nyelvén létrejövő kortárs képzőművészet az emberek mindennapi életének a részét képezze.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook