Menü Bezárás

Kecskeméti Acélszobrászati Szimpózium

Kecskeméti Acélszobrászati Szimpózium

Kecskeméti Acélszobrászati Szimpózium

Teljes neve: KASZ+

Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpózium, Nemzetközi Alkotótábor

Az alapítás éve: 2004
Tulajdonos, fenntartó és működtető: K-ARTS Művészeti és Rendezvényszervező Kft.
Székhely. levelezési cím: K-ARTS Művészeti Kft. – KÉSZ Ipari Park, H-6000 Kecskemét, Izsáki út 6.
Szakmai vezető: Árvai István
Tel.: +36-30-206 7080
E-mail: karcolda@karts.hu
Honlap: www.acelszobraszat.hu

A művésztelepi munka helyszíne
Rövid tanácskozás a munka további ütemezéséről
A fennállása 15. évfordulóját ünneplő szobrász szimpózium résztvevőinek csoportképe, 2018

A kecskeméti acélszobrászati művésztelep megálmodója és elindítója Majoros Gyula szobrászművész és az építőipari acélszerkezeteket gyártó KÉSZ Kft. kommunikációs vezetője, Árvai István volt. A KÉSZ Kft. fejlesztések, újítások és kreativitás iránti fogékonysága, valamint a művészek anyag- és formakutató szándéka és alkotói elhivatottsága szerencsésen összetalálkozott. A művésztelep mecénása 2008-ig a KÉSZ Kft. volt, azóta pedig a KÉSZ Csoport új tagvállalata, a K-ARTS Művészeti Kft.

Az I. Kecskeméti Acélszobrászati Szimpóziumot 2004 augusztusában rendezték meg hat művész részvételével. A Kft. lehetőséget biztosított számukra, hogy a kecskeméti KÉSZ Ipari Parkban, az egykori csőhengerítő üzemcsarnokban vas és acél szobrászati műveket alkossanak. Az elkészült munkákból az első évben a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben rendeztek kiállítást. Az alkotótábor népszerűsége és szakmai elismertsége évről évre nőtt, a művésztelep egyre több kiállítási meghívást kapott az ország legkülönbözőbb városaiból (pl. Budapest, Szeged, Miskolc, Győr, Szombathely stb), s egyre több itt készült alkotás szerepelt külföldi és hazai csoportos és egyéni tárlatokon. A növekedő tendencia minden téren ma is fennáll. A tizenharmadik alkotótábort már tíz művész részvételével rendezhették meg, azóta a résztvevők száma 12-13 főre nőtt. Mellettük évente két-három művészeti egyetemi hallgatót is fogadtak, akik részt vehettek a művészek alkotásainak a kivitelezésében. Számukra ez a munka komoly lehetőséget kínált a tanulásra és a résztvevő művészek munkásságának az alapos megismerésére, új gépek, technológiák alkalmazására.

A Kecskeméti Acélszobrászati Szimpózium az eddigi működése során számos kiváló hazai és külföldi művészt vonzott. A magyar szobrászok közül többek között Deli Ágnest, Zsemlye Ildikót, Drabik Istvánt, Gaál Tamást, Kopasz Tamást, Gaál Endrét, Szabó Ádámot, Péter Ágnest, Rabóczky Juditot, Rajcsók Attilát, Majoros Áront, Majoros Gyulát, Mata Attilát, Gilly Tamást, Gergely Rékát, Mosonyi Tamást, Barát Fábiánt, Buczkó Györgyöt, Németh Marcellt, Vincze Ottót és Kecskeméti Sándort.

Az első külföldi résztvevőt, Nedim Hadžiachmetović szerb szobrászművészt 2005-ben fogadták a szervezők. A következő évtől nemzetközivé vált az alkotótelep.

A kéthetes szakmai tábor kilenc résztvevője között 2006-ban Tajvanból, Kanadából és Szerbiából érkeztek szobrászok (Tsai Kun-Lin, Norman White és az első visszatérő külföldi szobrász, Nedim Hadžiachmetović). Együtt alkottak a hazai művészekkel, mely munka eredményeként abban az évben közel 60 alkotás született. 2007-ben az izlandi Jóna Gudvardardóttir és a tajvani származású Liuo Po-Chun, 2008-ban az iráni Samira Sinai, 2009-ben a német Sibylle Burrer, 2010-ben Elisabeth Varga (Hollandia), 2011-ben Wu CHuan (Tajvan), s a további években Mamikon Yengibarian, Park Jung Keun, Agnes von Uray, Lata Upadhyaya, valamint Collin Hope és a Magyarországon letelepedett, japán szobrászművész, Fukui Yusiko erősítette a nemzetközi művésztelep alkotóinak a sorát.

A kecskeméti acélszobrászati művésztelepen nincs kötött tematika, minden alkotó szabadon dolgozik. Kivételt a 15. jubileumi év jelentette, melyet kora nyár helyett kivételesen ősszel szerveztek. Ezen a a művészek foglalkozhattak Kecskemét városával és címerállatával, a kecskével is, mely további állatalakos művekhez adott ötletet.

Az alkotók számára a kezdetektől a támogató, egyben fenntartó cég biztosítja az anyagokat, a technikai- és szállítóeszközöket, gépeket, és az ipari technológiát, szükség szerint a speciális szaktudással rendelkező szakmunkásokat is.

Az elmúlt években a kortárs magyar acélszobrászat továbbfejlesztését célzó alkotótevékenység mellett a képzőművészet többi ága felé is nyitott a művésztelep, így 2013 óta a szobrászokon kívül festő-, grafikus- és fotóművész, sőt iparművész is élhet a lehetőséggel, hogy részt vegyen a művésztelep alkotómunkájában. Ők választhatják a szobrászattal való ismerkedést és a fém anyagokkal való kísérletezést, vagy a saját művészeti területükön való alkotást, ami szintén szerencsés döntés volt, mert mindkét esetben kitűnő művek születtek (pl. Cseh Lili, Cseke Szilárd, Király Gábor, Mayer Éva, Mátyási Péter, Ulrich Gábor munkái stb).

Az eltérő műfajokban és médiumokkal dolgozó művészek munkáiban a sokféle törekvés változatos gazdagsága és összetartó ereje, sokszínű világ bontakozik ki. A sokszínűséget erősíti a különböző kultúrákból érkezők egymástól eltérő tradíciókra épülő szemléletmódja, alkalmazott szimbólumrendszere, sajátos technikái.

A művésztelep minden évben az új alkotásokat bemutató záró kiállítás megnyitásával ér véget. A művészek egy munkát felajánlanak a támogató cégnek, mely ma már komoly kortárs gyűjteménnyel rendelkezik. A művek egy részét a Kft. irodaépülete melletti szoborparkban állítják fel, más része együtt marad és csoportos kiállítások anyagát képezi.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek

Facebook