Menü Bezárás

Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió

Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió

Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió

Teljes neve: Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek – Nemzetközi Kerámia Stúdió
Az alapítás éve: 1975
Tulajdonos: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
Fenntartó és működtető: Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft.
Székhely és levelezési cím: H-6000 Kecskemét, Kápolna u. 11.
Tel.: +36-76-486 867 és +36-20-417 2731
Szakmai vezető: Szegedi Zsolt kerámiaművész
Nemzetközi kordinátor: Steve Mattison kerámiaművész
Tel.: +36-20-223 7152
E-mail: icshu@me.com
Magyar kapcsolat: Havasi Andrea
Telefon: +36 20 256 0535
E-mail: icshu@t-online.hu
Honlap: www.icshu.org

Raku égetés 1978-ban
Hallgatók a Nemzetközi Kerámia Stúdió kollektív műtermében
48 órás égetés, 2001

A Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió a kortárs egyetemes kerámiaművészet egyik legismertebb és legelismertebb központja. A műfaji, esztétikai, technikai és technológiai kutatásokra épülő alkotómunka mellett egyetemi oktatás, valamint nemzetközi mester- és DLA-képzés folyik itt, emellett nemzetközi művésztelepeket, tematikus workshopokat szerveznek.

A Stúdió egyszerre 24 művészt tud fogadni, akik kétfős műtermekben és egy nagyméretű, kollektív műteremben dolgozhatnak. Egyéni- és kollektív alkotó- és kutatómunkájukhoz gipsz műterem, fotóstúdió, szitanyomó- és szárító berendezések, márványöntő asztal, előadó- és oktatóterem, valamint komputerekkel felszerelt szakkönyvtár is rendelkezésükre áll.

A kerámia stúdió 17 kemencéjéből 10 elektromos, 3 gázfűtésű és 4 fatüzelésű, melyekben 1280 C-tól 1400 C-ig bármely máztechnikával készíthető kerámia mű. A művészeket nagy szaktudású technikai személyzet segíti alkotásaik kivitelezésében.

Közel 6000 műtárgyból álló, szigorú szempontok szerint, nemzetközi zsűri közreműködésével fejlesztett gyűjteményét saját fenntartású galériáiban állandó és időszaki kiállításokon láthatja a nagyközönség Kecskeméten (Kápolna Galéria, Tetőtér Galéria) és Budapesten (Museion Galéria).

Az 1969-ben alapított Villányi Kerámia Alkotótelep után másodikként létrehozott magyarországi kerámia művésztelepet 1973-ban Probstner János kezdeményezte, és az ő szervező-, valamint vezető munkája (1975-2011) eredményeként kezdte meg tevékenységét 1978-ban Kerámia Kísérleti Stúdió néven, s fejlődött világszerte ismert, mintaadó alkotóhellyé. Amit a Siklósi Nemzetközi Kerámiaművészeti Alkotótelepen nem tudtak tökélyre vinni, azt Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban következetes munkával és nagy elhivatottsággal beteljesítették.
Első épületét 1977-ben avatták. Az alapító okiratot ugyanabban az évben, szeptember 1-én írta alá a Finomkerámiaipari Művek (FIM) vezetője, a Bács-Kiskun Megyei Tanács elnöke és a Népművelési Intézet igazgatója. Ők voltak az indulásnál a fő támogatók, majd a FIM megszűnése után, 2011-ig a megyei önkormányzat, mely saját alapítású ösztöndíjjal is segítette a művésztelepi alkotók részvételét, és a városi önkormányzat, mely a 90-es évek gazdasági világválsága idején ugyan radikálisan csökkentette a Stúdió támogatását, de ma is ott áll mellette.

A Nemzetközi Kerámia Stúdió 1980-tól rendez rendszeresen különböző témákban meghirdetett szakmai szimpóziumokat, melyeket a témában legjobbnak ítélt külföldi és hazai művészek vezetik.
A szimpóziumokon és a stúdióban alkothattak először együtt a kézműves technikákat alkalmazó kerámia művészek és a gyári tervezők. Itt használhattak először gyári alapanyagokat, noha nem dolgoztak gyárakban. Itt égethettek először magas hőfokon, gyári technológiai szinten. Itt ismerhettek meg először számukra hozzáférhetetlen alapanyagokat és égetési technikákat a kerámia művészek, mint például a csak magas hőfokon használható porcelán- és kőedénymasszát, a fatüzes égetést, az amerikai fáradt olajos és az egyedi szigetelőpaplanos gázkemencében való égetést, a japán raku-technikát, továbbá számtalan technikai és technológiai újdonságot.

A Stúdióban nemzetközi mesterképzés folyik, emellett egész évben bentlakásos (artist-in-residence) alkotási lehetőséget kínál azoknak a művészeknek, akik önállóan kívánnak dolgozni a saját témájukon. Nyaranta 3-4 hetes nemzetközi szimpóziumot rendez, melyeken – Magyarországon kívül – eddig 44 országból vettek részt kerámiaművészek. A Stúdiót 1982-ben az IAC (Nemzetközi Kerámia Akadémia) tagjává választották.  1985-ben Nemzetközi Kerámia Stúdióra változtatta a nevét, és 1986-tól folyamatosan működik.

Az első egyetemi oktatási szerződést 1987-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Szilikát Tanszékével kötötte, mely 10 évre a megyei beruházással teremtett új épületekbe helyezte a Mesterképző Intézete IV. sz. műtermét. Ezt követte az izlandi College of Art and Crafts Reykjavík rektorával 10 évre kötött, majd 2000-ben a Nyugat-dunántúli Egyetem soproni Művészeti Intézetével létrejött, ma is élő együttműködési szerződés, melyek értelmében intenzív oktatási kurzusok indultak az együttműködő felek kerámia, illetve üvegszakos hallgatóinak a gyakorlati és elméleti képzésére.

A kerámia stúdió úttörő szerepet vállalt a hazai kerámia alapanyagok felhasználásának kikísérletezésében is. 1987-től saját massza- és mázüzemet hozott létre (Interkeram néven, melyet később privatizáltak, de megmaradt beszállítónak). Az itt készült alkotások egy része közterekre került, a gyűjtemény többi darabja pedig kecskeméti, hazai és külföldi kiállítások anyagát képezi. A stúdió a közel négy évtized kerámiaművészeti változásait tükröző gyűjteményéből rendezett, s Európa számos országában bemutatott kiállításaival a Magyarországon született és a hazai kortárs kerámiaművészet csúcsteljesítményeinek fontos terjesztője.

A kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban a kvalitás és a kor szellemének megfelelő alkotásmód, a formai, technológiai újítás a mérvadó. A stúdió évtizedek óta a szakma legjobbjainak és a tőlük tanulni kívánóknak a nemzetközi találkozó helye. A tudatos kapcsolatépítés és a kortárs művészet eredményeinek bemutatása iránti elkötelezettség újabb eredménye a 2005-ben Bács-Kiskun megye és Kecskemét város vezetőinek a támogatásával és az Interkerám Kortárs Kerámiaművészetért Alapítványának a létrehozásával megalapozott és útjára indított Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé, mely a stúdió működéséhez hasonlóan, ugyancsak egyedülálló a maga nemében.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook