Menü Bezárás

Kecskeméti Textilművészeti Alkotóműhely

Abádszalóki Művésztelep

Kecskeméti Textilművészeti Alkotóműhely

Teljes neve: Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. – Textilművészeti Alkotóműhely
Az alapítás éve: 1997
Tulajdonos: Kecskemét Megyei Jogú Város
Fenntartó: Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége
Működtető: Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft.
Művésztelep vezető: Zelenák Katalin kárpitművész
Levelezési cím: Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége,
Textil Szakosztály, 1061 Budapest, Andrássy út 6.
Tel.: +36 20 355 25 70; E-mail: zkata58@gmail.com

Csoportkép 2002-ből
Kiállításrészlet, 2002
Az alkotóműhely kiállításának megnyitása, 2003

A Velemi Kísérleti Textil Alkotóműhely megszűnését követően a textilművészek 4 éven át nyaranta Zsennyén dolgoztak (1992-1996), majd lehetőségük nyílt arra, hogy Kecskeméten állandó helyet kapjanak művésztelepük rendszeres megrendezésére. A Kecskeméti Textilművészeti Alkotóműhely munkáját és szakmai rendezvényeit 1997-től 2003-ig Kókay Krisztina szervezte és vezette, 2003 óta ezt a feladatot Zelenák Katalin látja el.

A Kecskeméti Textilművészeti Alkotóműhely minden évben október hónapban tartja a szimpóziumát. Ezen a legkiválóbb magyar textiltervező iparművészek közül 12-16 alkotó és egy-egy textillel is dolgozó grafikus vagy festőművész vesz részt meghívás alapján. A helyszín a kecskeméti Műkertben található Alkotóház. A műhelyközösség eddigi résztvevői: Baráth Hajnal, Bein Klára, Brinkus Kata, Czeglédi Júlia, Czákli Hajnalka, Czóbel Anetta, Deák Ilona, Egressy Teréz, E. Fóris Katalin, E. Szabó Margit, R. Fürtös Ilona, Gink Judit, Göbölyös Márta, Granasztói Szilvia, Gulyás Judit, Harsay Ilona, Katona Szabó Erzsébet, Kecseti Gabriella, Kecskés Ágnes, Kelecsényi Csilla, Kókay Krisztina, Komáromi Erzsébet Katalin, Kozma Vera, Lévai Nóra, Lencsés Ida, Lovas Ilona, Málik Irén, Manninger Mária, Marinov Gusztáv, Martos Katalin, Morvai Ibolya, Nyerges Éva, Oláh Tamás, Olajos György, Palásti Erzsébet, Pasqualetti Eleonóra, Pápai Lívia, Polák Judit, Polgár Csaba, Polgár Rózsa, Remsey Flóra, Rónai Éva, Roskó Bea, Solti Gizella, Sóváradi Valéria, Szabó Verona, Szentirmai Zsuzsa, Thankó Judit, Thorma Anna, Vata Enikő, Végh András és Zelenák Katalin.

Az alkotóműhely egyetemet végzett fiatalokat is meghív a diplomamunkájuk alapján és lehetőséget kínál számukra, hogy azt teljes egészében megvalósíthassák.

A művészek eltérő szemlélettel, sokféle anyaggal, technikával és módszerrel dolgoznak, s nem csak textilműveket, hanem papír- és bőr alkotásokat, tanulmányrajzokat, terveket is készítenek, vagy festenek.
A művésztelepi munka mindannyiuk számára fontos, hiszen olyan jó feltételek várják őket, amelyeket nem tud mindenki megteremteni magának a műtermében. Betekinthetnek a textilművészet más ágában készülő művek alkotási folyamatába, ezáltal közel kerülnek egymáshoz, jobban megismerik egymás gondolkodását, elképzeléseit, egyéni megoldásait, tanulhatnak egymástól. A közös gondolkodás új nézőpontokat, lehetőségeket, tartós inspirációt jelent mindenki számára.

A kecskeméti alkotóház ideális környezet a nyugodt alkotómunkára. Nagyon sok új munka született itt az évek során, melyeket a művésztelepet záró műtermi tárlatokon kívül a következő évben a város valamely kiállítóhelyén (pl. az Erdei Ferenc Művelődési Házban és a Cifra Palotában), a Szombathelyi Textil Triennálékon (minitextil, zászló, szalag és tértextil kategóriákban), a keszthelyi Pelso-n és más nagy, országos vagy nemzetközi tárlaton is megismerhet a hazai és külföldi szakmai és széles közönség.
Az elmúlt években az alkotóműhely számos sikeres kiállításon mutatta be azokat a munkákat, amelyek részben vagy teljesen Kecskeméten készültek. Pl. 2006-ban a Dán Kulturális Intézet Kecskeméti Galériájában, 2007-ben a Műkerti Szent Ferenc Kápolnában, 2010-ben Budapesten, a Képző és Iparművészek Szövetségének kiállítótermében. A zárókiállításokon, az egyéni és csoportos vagy tematikus művésztelepi kiállításokon kívül 5 évenként jubileumi tárlatot is rendeznek, ilyen volt 2013-ban a békési Jantyik Mátyás Kulturális Központban bemutatott reprezentatív válogatás az alkotóház gyűjteményéből, de a legjobb alkotásokból külföldön is rendeztek már tárlatot (pl. Római Magyar Intézet).

A művésztelepi alkotómunka mellett rendszeressé váltak a nyitott napok, a művészettörténeti előadások és szakmai szimpóziumok, konferenciák. Az alkotóműhely és tagjai külföldi kiállítási meghívásokat teljesítenek és részt vesznek rangos nemzetközi szimpóziumokon, szakmai konferenciákon, pl. 2015-ben a Szombathelyi Képtárban.
Az előadások témája mindig az éppen aktuális közös kiállítás, a textilművészet valamely új eredménye, vagy speciális szakmai, elméleti kérdések, pl. 2014-ben a globális fenntarthatóság (Kecskemét), illetve „a rész, mint töredék és a töredék, mint egész” téma új műveken keresztüli megvilágítása (Kiskőrös).

Az alkotóműhely résztvevői közül sokan jelentős szakmai díjakat nyertek kecskeméti alkotásaikkal, többen ösztöndíjasok voltak Rómában, Grazban vagy Párizsban, akiknek a hazatérését mindig izgalmas beszámoló előadás követi. A művésztelep nagy gondot fordít a dokumentálásra, mely munka részeként rövid ideig Tóth János, majd a mai napig Sulyok Gabriella évente egy-egy színvonalas filmet készített, illetve készít az alkotóházi munkáról és az itt született új eredményekről.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek

Facebook