Menü Bezárás

Kőkapui Nemzetközi Művésztelep

Kőkapui Nemzetközi Művésztelep

Kőkapui Nemzetközi Művésztelep

Az alapítás éve: 1999, a megszűnés éve: 2004
Székhely: 3994 Pálháza-Kőkapu, Vadászkastély
Fenntartó és működtető: Művészeti Műhely Kőkapu Alapítvány
Szakmai vezető: Ézsiás István szobrászművész
Levelezési cím: 1118 Budapest, Homonna u. 12/D.
Mobil: 06-20-974 4850
E-mail: ezsias@freestart.hu

Munkamegbeszélés a művésztelepen, 2003
A művésztelep Európa Szoborpark Szimpóziuma
Kőkapu egy középkori eredetű kistelepülés a Zempléni-hegységben, Pálháza és Rostalló között. Legnevezetesebb műemléképülete a Károlyiak által épített vadászkastély. Itt működött 1999-től 2004-ig a Kőkapui Nemzetközi Művésztelep.
Létrehozója Ézsiás István szobrászművész, számos korábbi és későbbi alkotótelep alapítója, társalapítója és művészeti vezetője vagy szervezője (pl. alumínium-Ajka; műanyag, plexi – Balatonfűzfő; fa – Bakony, valamint szobor-restaurátor művésztelep – Veszprém, nemzetközi művésztelep – Olaszliszka). A művésztelep a kastély körüli parkban felállítandó alkotások létrehozása céljából jött létre.

A művésztelep működésének anyagi hátterét az 1999-ben bejegyzett Művészeti Műhely Kőkapu Alapítvány biztosította részben saját erőből, részben pályázati és szponzori támogatásokból.

A művésztelep ideális környezetben, 10-14 napra, tavasszal vagy ősszel került megrendezésre. A résztvevők országosan és a hazájukban ismert, nemzetközi színtéren is szereplő magyar és külföldi szobrászművészek voltak. Fával, kővel, fémmel és műanyagokkal dolgoztak, szobrokat és szoborterveket készítettek. Egy munkájukat a művésztelep gyűjteményébe ajándékozták, melyet kuratórium választott ki. A nagyobb méretű alkotások a következő években az ugyancsak Ézsiás István által szervezett Európa Szoborparkokban kerültek felállításra Kőkapun, Veszprémben, Vináron, Olaszliszkán, illetve Dunaszerdahelyen.

A részvétel meghívásos rendszerű volt, az alkotók konkrét elképzelésekkel jelentkeztek, aminek megvalósításáról kuratórium döntött. A művészek a művésztelep ideje alatt anyagokat és teljes ellátást kaptak, s gépekkel felszerelt műhely állt rendelkezésükre alkotásaik megvalósításához. A kastély nagytermében alakították ki kollektív műtermüket és a szabadban is dolgoztak.

A szobrászati alkotómunka mellett a telep programjában egyhetes szakmai szimpóziumok, kiállítások, kirándulások és társművészeti rendezvényeken, pl. koncerteken való részvétel, valamint a nyitó- és záró programok szerepeltek. Szimpóziumaikat a Hollóházi porcelángyárban tartották. A művésztelep a kezdetektől fontosnak tartotta az alkotómunka dokumentálását és a gyűjteménygyarapítást. Saját gyűjteményből, illetve saját szervezés alapján rendezett kiállításaival rendszeresen részt vett a Zempléni Művészeti Napokon, emellett sikeres tárlatokkal mutatkozott be Budapesten több helyen, és Miskolcon. 2004-ben Sátoraljaújhelyen Csíky Tibor emlékkiállítást szervezett a Lavotta házban, mely mellé Mesterek és tanítványok címmel művész-találkozót is szervezett.

Az alkotók és a művésztelep kiállításain részt vevő művészek között találjuk többek között Luis Arnalt /F/, Balás Esztert, Bányász Évát, Veronica Bodea-t /R/, Benkovics Hajnalt, Boros Tamást, Solano Cardenast/F/, Saverio Cecere-t /I/, Csóti Gábort, Dobány Sándort, Drozsnyik Istvánt, Ézsiás Istvánt, Győri Lászlót, George Gallt (Galgóczy György), Octavio Herrera-t /F/, Horváth Lászlót, János, Juhász Gyulát,  Kazinczyt /F/, Stephane Kilart /F/, Kovács Tamás Lászlót, Kis László Lászlót, Kulcsár Ágnest, Lantos Ferencet, Ligeti Erikát, Lipcsei Györgyöt /Sk/, Lublóy Zoltánt, Matzon Ákost, Márkus Pétert, Móder Rezsőt, Nagámit, Judith Nem’st /F-HU/, Nemes Ferencet, Olsevszkyné Jakabos Imolát/R/, Rákóczy Gizellát, Martha Rodriguezt /F/, Enikő Simót /R/, Szanyi Pétert, Szlaukó Lászlót, Szöllőssy Enikőt, Tirnovan Ari Videt, Tőkey Pétert, Várnagy Ildikót és Zalavári Józsefet.

A művésztelep sajátossága, hogy geometrikus szobrászatra specializálódott. A művek többsége festett, és eleve alkalmas nagyméretű köztéri szobrok megvalósításra.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek

Facebook