Menü Bezárás

LEDA Digitális Alkotóműhely

LEDA – Ligeti Erika Digitális Alkotóműhely

LEDA – Ligeti Erika Digitális Alkotóműhely

Az alapítás éve: 1996
Tulajdonos: MIKISZ Számítógépes Szakosztály
Fenntartó és működtető: Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége
Székhely: MKISZ, Budapest, Andrássy u. 6.
Szakmai vezető: Szöllőssy Enikő szobrászművész
Levelezési cím: 1028 Budapest, Nedü u.22/b.
Tel.:  06-30-5422 458
E-mail: eniko.szollossy@gmail.com
További kapcsolattartó személy: Gábor Éva Mária szobrászművész
Tel.: +36-20-2129 011
Honlapcím: www.facebook.com/LEDA Digitális Alkotóműhely

Megnyitó előtt az Erlin Galériában, 2013
A digitális alkotóműhely alapítója a 2004-ben elhunyt Ligeti Erika (az ő emlékére nevezték el róla az alkotócsoportot és műhelyt) és Csíkvári Péter. Az alkotóműhely sajátossága, hogy elsősorban szobrászok számára kíván lehetőséget adni a digitális programok és a velük való képalkotási technikák megismerésére.

A csoport tagjai Photoshop- és más képkezelő programokat használnak s filmeket, videó munkákat is készítenek. Az új technika alapos megismerésével a művészek plasztikai műveket tervezhetnek és modellezhetnek. Drága anyaghasználat nélkül, szabadabban kísérletezhetnek formai elképzeléseik plasztikai megoldásaival, így kitágulnak a tervezési lehetőségeik is. A művek egy része kimondottan grafikai igénnyel készül és az elektrográfiába tartozó grafikai alkotásokat eredményez.

Az első symposiont a Hódmezővásárhelyi Alkotóház művésztelepén tartották, majd 2013-ig minden évben a Kecskeméti Alkotóházban dolgoztak. Munkájukat az NKA támogatta. 2014-ben és 2015-ben azonban kimerültek a támogatási lehetőségek. Két évig magánszemélyek finanszírozták az alkotóműhelyben készült munkák kinyomtatását, 2016-ban azonban kénytelenek voltak szüneteltetni a közös alkotómunkát, mely 2017-től folytatódott.

Pedig az alkotócsoport eredményei egyértelműek, szakmailag elismertek. Működésük folyamán közel 20 alkalommal rendeztek munkáikból (digitális nyomat, videó, kisfilm) kiállítást a budapesti Erlin Galériában, a Vízivárosi Galériában, a MKISZ Kiállítótermében, a Scheffer Galériában és a Táncszínház Kiállítótermében. Részt vettek nemzetközi kiállításokon is, pl. Franciaországban több helyen, továbbá Olaszországban és Angliában. A társművészetek alkotóival is kiváló munkakapcsolatba kerültek: fotóművészekkel együtt rendeztek alkotótelepet a Siklós-Villányi Alkotóházban, ill. közös programként szabadtéri filmvetítést a Villányi Szobrásztelep kőfalára.

A csoport tagjai tapasztalt képzőművészek, akik folyamatosan fejlesztik egyéni eszköztárukat, s jól ismerik a komputer adta lehetőségeket. Éppen ezt a tudást kívánják megosztani másokkal. Alkotótelepeik iránt nagy az érdeklődés. Néhány művész már többször is dolgozott a symposionon. Kiváló eredményeiknek köszönhetően a legutóbbi alkalmakkal már jelentkezniük sem kellett, meghívást kaptak. Például Berek Anita, Gábor Éva Mária, Kelecsényi Csilla, Lévay Jenő, Lovas Ilona, Márkus Péter, Perger László Gyula, Péter Ágnes, Szöllőssy Enikő és Varga Tamás.

A LÉDA szellemi- és digitális alkotóműhely jelentősége túlnő a hagyományos művésztelepekén. Különleges technikákkal kísérleteznek, magas színvonalú digitális művészetet művelnek, a digitális művészet autonóm képalkotással összefüggő szobrászi és más, aktuális vizuális képalkotási kérdéseire adnak új válaszokat. Műveikkel és kiállításaikkal magas szintű digitális kultúrát terjesztenek.

Művek
Publikációk
Résztvevő művészek
Videók
LEDA – Ligeti Erika Digitális Alkotóműhely

Facebook