Menü Bezárás

Ludvig Nemzetközi Művésztelep

Ludvig Nemzetközi Művésztelep

Ludvig Nemzetközi Művésztelep

Az alapítás éve: 1992
Tulajdonos és fenntartó: Ludvig Zoltán
Működtető: Kortárs Művészetpártoló Alapítvány
Székhely és levelezési cím: Kendlimajor Művészeti Szabadiskola, 8756 Kisrécse, Kossuth Lajos u. 9.
Szakmai vezető: Ludvig Zoltán festőművész
Művésztelep szervező: Ludvigné Tihanyi Klára
Tel.: +36-30 567 00 62
E-mail: ludvigklara@gmail.com
honlap: www.kendlimajor.hu

Vladimir Migachev és Akhbar Esenov közös akciója, 2014
Látogatók a művésztelepen, 2017

A Kortárs Művészetpártoló Alapítvány által működtetett Ludvig Nemzetközi Művésztelepet 1992-ben Ludvig Zoltán festőművész és felesége, Ludvigné Tihanyi Klára alapította néhány barátjuk, köztük Kovacsics Miklós segítségével. Az első öt évben TrofaiachArt néven, magyar művészek számára szervezték Ausztriában, az azonos nevű hegyvidéki kistelepülésen, ahol a harmadik évtől már osztrák művészek is alkottak.

A művésztelep újraszervezése 1998-ban már Magyarországon zajlott. A Kisrécséhez tartozó kendlimajori alkotótelep megálmodói közé tartozott Páli László helyi vállalkozó is, aki nagylelkűen felajánlotta egy birtokát a művésztelep számára. 1999-ben 30 alkotóval nyílt meg az első művésztelep, s azóta folyamatosan növekedő népszerűség övezi a résztvevők körében.

A Ludvig Nemzetközi Művésztelepen a kezdetektől több ország képzőművésze dolgozik együtt nyaranta, számuk 30-42 közötti. A Nagykanizsához közeli településen 2006 óta szabadiskola keretében többféle művészeti tevékenység folyik a művésztelep mellett. A felnőttek áprilistól októberig különféle művészeti kurzusokon tanulhatnak (pl. festészet, tűzzománc technika), július második felében pedig gyermekeknek szerveznek kreatív táborokat.

A Ludvig Nemzetközi Művésztelepen a művészek meghívás alapján vesznek részt, de az újonnan felkért alkotókon kívül minden évben vannak visszatérők is. A programot az alkotómunka, a magyar tájjal és a hazai képzőművészettel való ismerkedés céljából rendszeresített kirándulás, az első vasárnapon, nyílt nap keretében szervezett közönségtalálkozó és a művésztelepet záró kiállítás alkotja. Az elkészült munkákat a Szabadiskola épületében mutatják be, ahol a kollektív tárlaton túl egyéni vagy páros kiállítást is szerveznek a résztvevő alkotóknak. A megnyitókat zene, színházi előadás és műgyűjtő-találkozó teszi emlékezetessé, így Kendlimajorban a társművészetek is kiemelt szerephez jutnak.

A művésztelepen képzett festők, szobrászok és keramikusok dolgoznak. A művészek Indonéziától Spanyolországig, Fehéroroszországtól Kuvaitig, 12 európai és ázsiai országból és Magyarországról érkeznek. Az alkotótábor szervezője Ludvigné Tihanyi Klára.

A meghívottak valamennyien gyakorlott művésztelepi alkotók, rendszeres résztvevői rangos szimpóziumoknak, képzőművészeti fesztiváloknak, művészeti expóknak, és ismertek a kortárs képzőművészet iránt elkötelezett gyűjtők körében.

A művésztelep kéthetes, de előfordul, hogy kétévente egy-egy hétre télen is megszervezik. Rendszeressé és természetessé vált, hogy külső érdeklődők is felkereshetik, s betekinthetnek az alkotómunkába is. Az alapítók ugyanis azt vallják, hogy „a művészet legyen testközeli, megérinthető, belélegezhető, a látogatók álljanak meg az alkotóval beszélgetni, kommunikáljanak az alkotással”.

A 25 éves jubileum alkalmából a művésztelep tevékenységét reprezentatív könyvben foglalták össze, melyben a gazdag képanyagon és az életrajzi összefoglalókon túl, 120 egykori résztvevő nyilatkozik a művésztelepről, a maga ars poetikájáról és alkotói motivációiról.

Az alkotók évente egy-egy művet hagynak itt, melyekből az évek során komoly gyűjtemény jött létre. Az alapítók hosszú távú céljai között kiemelt helyen szerepel a művésztelepi gyűjtemény állandó kiállításon való bemutatása, egy kortárs nemzetközi művészeti múzeum létrehozása.

Művek
Publikációk – Művészek
Résztvevő művészek
Videók

Facebook