Menü Bezárás

Nemzetközi Velencei-tavi Symposion

Nemzetközi Velencei-tavi Symposion

Nemzetközi Velencei-tavi Symposion

Az alapítás éve: 2006
Fenntartó és működtető: Symposion Alapítvány
Szakmai vezető: Péter Ágnes szobrászművész
1087 Budapest, Százados út 3-13. T
el.: +36-30- 200 77 65
e-mail: artsymposion@gmail.com

Székhely, levelezési cím: Symposion Alapítvány,
H-2481 Velence, Bogrács u. 14


Életképek
Nemzetközi Velencei-tavi Természetművészeti Symposion
Avatás a művésztelep első napján
Pajta és kikötő a szigeten
Fényfestés a szigeten
Kiállítás megnyitó, városi esemény

A természetművészeti alkotótelepet Péter Ágnes Munkácsy díjas szobrászművész, a Symposion Alapítvány elnöke hívta életre 2006-ban, miután a Velencei-tavi Nyári Játékokra szervezett Kreatív Művészeti Műhelyével nagy sikert aratott. Úgy vélte, ebbe a fontos kulturális rendezvénysorozatba a művészek többféle módon is be tudnának kapcsolódni.

A Nemzetközi Velence-tavi Symposion programja a kezdetektől kihívást jelent a résztvevő művészek számára, mivel ez a művésztelep nemcsak természetművészeti alkotások létrejöttének ad helyet, hanem felkínálja a környező településeknek, hogy az érintettek a Velencei-tavi térség fejlesztését a művészek bevonásával, a művészetre támaszkodva dolgozzák ki. Ennek a munkának köszönhetően a Velencei-tó keleti részét ALKOTÓ PART-nak tekintik. A tóparti táj komplex témákat és természeti anyagokat kínál az alkotómunka számára, a természetben születő művészet pedig rendszeres alkalmat teremt a helyben élők identitástudatát erősítő és jövőképét formáló, valamint a településfejlesztést érintő, kulcsfontosságú kérdések helyi szakemberekkel és lakossággal való közvetlen megvitatására.

A Symposion résztvevői az alkotómunkájuk és kiállításaik, kiadványaik mellett keresik azokat az új és hatékony kommunikációs lehetőségeket, amelyekkel ma és a jövőben mindenkihez közelebb vihetik a művésztelepen készült műveket. Számos konferencián vesznek részt, sympozionokat szerveznek, s rendszeresen bemutatják eredményeiket az ország fontos művészeti rendezvényein (Példa rá a debreceni MODEM-ben bemutatott kiállításuk 2014-ben, és a budapesti Műcsarnokban rendezett, a Symposion Alapítvány és a Symposion Társaság 25 éves működését összefoglaló tárlat 2015-ben, mely a bemutatott 45 hazai művésztelep közül az új kommunikációs- és 3D-s hightech eszközöket használó Velence-tavi nemzetközi symposionra külön nagy figyelmet fordított). Figyelve a fiatalok kedvenc eszközeit, olyan alkalmazást fejlesztettek ki okostelefonokra, amely a művészetekkel foglalkozó APP-ok között is egyedülálló. A mobilos alkalmazás segítségével a 2D-s és 3D-s alkotásokat videókkal és szövegmagyarázatokkal együtt mutatják be a széles közönségnek, és nézőt térkép kalauzolja az alkotások keletkezésének a helyére. A Velence-tavi művek sehol máshol nem hozzáférhetőek, hiszen efemer anyagokból készülnek, így a szabad ég alatt, vagy a vízben hamar visszatérnek a természet körforgásába.

A művésztelep legfontosabb célja az, hogy legyen saját alkotóhelye, műhelye, kiállítóhelye, ahol a művek létrehozása mellett további művészeti programokat szervezhet. A helyi önkormányzattól jelképes összegért megigényelte, és tartósan megkapta azt a szigetet, amelyen addig a nyitó program zajlott. A művészek a bozótok helyére fákat, bokrokat ültettek és 2017-ben birtokba vették.
A művésztelep pályázati támogatások révén képes megteremteni a céljai megvalósításához szükséges feltételeket. Ilyen volt 2019-ben a Leader-pályázat, amelynek támogatásából 2020-ban megépült a szigeten a többfunkciós pajta. Innentől kezdve a művésztelep a szigetet a MŰVÉSZETEK TALÁLKOZÓHELYÉ-nek tekinti. A sziget eléréséhez és az ott rendezett programok látogatásához kisebb kirándulóhajó és csónakok kikötésére egyaránt alkalmas kikötőt építettek. Ezzel új korszak indult el a Symposion és a település életében – a művészek teret nyertek számos innovációs kísérletnek. A PAJTA ma teret ad az alkotásnak, a bemutatkozásnak, a közösségépítésnek, a vidám együttlétnek és a komoly, felelősség teljes együttgondolkodásnak, a sziget pedig további fejlesztésével – magas vízállás esetén – összművészeti fesztiváloknak, mely tovább bővítheti a térség rekreációs és turisztikai kínálatát.

A Symposion másik kiemelt célja, hogy a régió szervezői továbbra is tekintsék fontosnak a képzőművészeti programokat és eredményeket, és használják fel az újításokat a rekreációs területeken és a régiófejlesztésekben. A Symposion nyitott a programjai iránt érdeklődők és az együttműködők irányában. Minden évben Symposion beszélgetést tart az alkotóművészet és a térségfejlesztés lehetőségeiről, és folyamatosan vizsgálja a visszacsatolást a művekről, melyek a térségben készültek.

A symposionokon informatikusok, építészek, különböző egyetemek művészeti karainak mesterei és tájjal dolgozó diákjai, valamint installációkat, elektrográfiákat, videókat készítő magyar és külföldi szobrászok, képzőművészek, designerek, írók, továbbá magyar zeneszerzők dolgoznak együtt. A művészek részvételének elemi feltétele a jelentkezők bemutatkozó előadása, melynek nyelve a külföldi résztvevőkkel történő kommunikáció érdekében angol és magyar. Emellett olyan alkotói programot kell benyújtani a jelentkezéskor, amely egybeesik a művésztelep céljaival, és a természetművész alkotói kiteljesedését eredményezi.
Mivel a Symposion munkáját összefoglaló és az itt született műveket bemutató Naphimnusz című könyv nem juthat el mindenkihez, elkészítettek egy virtuális galériát és egy virtuális szoborpark projektet, melyet a néző virtuális eszközök segítségével körbejárhat.
A magyar és angol nyelven elérhető alkalmazás neve ARTsymposion APP, mely alkalmazás Android és a IOS telefonokra a Play Áruházból ingyenesen letölthető, és a településen QR kódokkal is elérhető. Velencén, a tóparton, a Korzó mellett elhelyezett nagyméretű Markerről bárki letöltheti, s ha ezután a telefonjával a Markerre tekint, az Augmented Reality menüpont segítségével egy virtuális szoborparkot láthat a tópart aktuális látványával együtt.
A telefonon megtekinthető virtuális szoborpark arra szolgál, hogy az évek alatt itt született műveket megismerje mindenki, és az alkotások érintsék meg a közönséget. Ehhez a szobrok minden időben, mindenhol, és mindenki számára elérhetőekké váltak.

A művésztelep tevékenységének kiemelten fontos területe a módszertankutatás, mely munkába részvételt kínál a magyarországi képzőművészeti felsőoktatási intézmények képzőművész tanárainak és hallgatóinak is. A nemzetközi művésztelepen eddig nyolc egyetem dolgozott. A professzorok közvetlen pozitív tapasztalata a szimpózium módszer és a természetművészet egyetemi képzésbe való bevitelét generálja. Emellett a művésztelep valamennyi szintű oktatás számára új módszertani lehetőségeket kínál a hatékonyabb művészeti képzéshez és a művészeti, esztétikai, környezeti neveléshez. Szisztematikusan foglalkozik a közös projektek kiértékelésével és az eredmények továbbadásával.

A művésztelep sikeres projektet szervezett a sziget szépítésére (Tündérkert sziget), melynek keretében a helyi közösség bevonásával 100 gyümölcsfát ültettek a ’10 millió faültetés’- projekt keretében. 2021-ben Sepseszentgyörgy főterén szabadtéri kiállítással mutatkoztak be, és a MAGMA Galériában előadáson ismertették a művésztelep eddigi tevékenységét, természetművészeti alkotásait. A siker nem maradt el,  meghívást kaptak a közeli Bikkfalvára, az alkotótelepre, ahol a helyi általános iskolában kreatív workshopot is rendeztek. A kapcsolat azóta is szoros, és kétoldalú.


Művek
Résztvevő művészek

Facebook