Menü Bezárás

Művésztelepi szervezetek_CSERNY JÓZSEF SYMPOSION DÍJ

CSERNY JÓZSEF SYMPOSION DÍJ

A Symposium díjat a Symposion Társaság és a Symposion Alapítvány közösen hozta létre. A díj Budahelyi Tibor Munkácsy-díjas szobrászművész éremművészeti alkotása, melyhez oklevél tartozik. Ezzel jutalmazták 1994-től 2009-ig, évente egy alkalommal azt a kimagasló alkotómunkát végző művészt vagy művészettörténészt, aki művésztelep vezetőként is tartósan kiváló munkát végzett. A díj várományosára a Symposion Társaság vezetősége és tagsága, valamint a Symposion Alapítvány kuratóriuma tett javaslatot.

Cserny József halálát követően, 2009. december 21-én a díjazás új szabályait írásban rögzítették. A díj elnevezése Cserny József után Cserny József Symposion Díjra változott, melyet a Cserny- család, a Symposion Társaság és a Symposion Alapítvány közösen gondoz. A Cserny József Symposion Díj magyar és külföldi állampolgároknak adományozható, amennyiben megfelelnek a művésztelepi hagyományokat őrző és továbbörökítő, kiváló művészeti közösségszervező kritériumnak. A díj mellé 2010-től pénzdíj is adható, melynek összegéről az alapítók a díj fenntartására lekötött összeg éves kamatától, és az e célra felajánlott adományoktól függően évente határoznak. A díj egyazon személynek csak egy ízben adható, és nem vonható vissza. A díjazásra javaslatot a művésztelepek vezetői, a Symposion Társaság tagjai, továbbá művészeti egyesületek és szervezetek, művészeti iskolák, a Cserny József Symposion-díjjal kitüntetettek és magánszemélyek tehetnek, javaslataikat írásban kell benyújtani, melyről öt fős díjkuratórium dönt. Tagjai: a Symposion Alapítvány és a Symposion Társaság képviselője, a Cserny- család tagja, legalább egy fő a már díjazottak közül és a művésztelepek képviselői.

A Cserny József Symposion Díjat 2011-től minden évben március 15 és március 25 között a Fészek Művészklub Gobelin Termében adják át. A díjátadás nyilvános. A díjátadó ünnepséggel egyidejűleg az előző évi díjazott munkáiból bemutatkozó kiállítás nyílik a Herman Teremben. A kiállítás megnyitását követő fogadáshoz ugyancsak a Fészek Művészklub biztosítja a helyszínt a kupolatermében.

Cserny József Symposion díjjal kitüntetett művészek

2010     Pallag Bálint tervezőművész, az Olaszliszkai design wokshop-ok szervező munkájáért
2011     Gross András designer, a MEDENCE CSOPORT egy évtizedes vezetéséért.
2012     Lelkes Márk szobrászművész, a Zalaszentgróti Művésztelep alapításáért és vezetéséért.
2013     Szabics Ágnes képzőművész, a Miskolci Művésztelepek többéves vezetéséért és komplex művészeti
nevelést megvalósító múzeumpedagógiai programjaiért
2014     Váray Ibolya formatervező művész, tanár, a győri KOCKA Művészeti Egyesület elnöke, a MOKKA
alkotócsoport alapító tagja
2015     Dr. Iván Péter, a Dunaszerdahelyi Kortárs Galéria igazgatója és a Dunaszerdahelyi Nemzetközi Művésztelep                 vezetője, a Kortárs Magyar Galéria igazgatója
2016     Molnár L. Péter designer, a Maform Stúdió alapító tagja és ügyvezetője, a Zsennyei Műhely szakmai                             vezetője, a Magyar Design Kulturális Alapítvány kuratóriumának tagja
2017     Fürjesi Csaba festőművész, a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep alapítója és szakmai vezetője
2018     Árvai István és Majoros Gyula, a Kecskeméti Acélszobrász Szimpózium szervezője és művészeti vezetője

A díjazottak portréja

Pallag Bálint, 2010
Gross András, 2011
Lelkes Márk, 2012
Szabics Ágnes, 2013
Váray Ibolya, 2014
Dr. Iván Péter, 2015
Molnár L. Péter, 2016
Fürjesi Csaba, 2017
Majoros Gyula és Árvai István, 2018

Facebook