Menü Bezárás

DunArt.COM Somorjai Nemzetközi Művésztelep

DunArt.COM Nemzetközi Művésztelep

Az alapítás éve: 2011
Tulajdonos, fenntartó és működtető Mayer Éva és a DUNARTCOM Egyesület
Székhely: SK-Šamorín, Nezábudková 16
Szakmai vezető: Mayer Éva
Levelezési cím: H-2011 Budakalász, Arany János u. 9.
Tel.: 06-30-261 6307
E-mail: mayereva83@gmail.com
Kapcsolattartó személy: Majoros Áron Zsolt
Tel.: 06-30-327 6336
E-mail: majorosaron@gmail.com

 

Bemutatkozó előadás a somorjai nemzetközi művésztelepen

A DUNART.COM SOMORJAI NEMZETKÖZI MŰVÉSZTELEPET 2011-ben Mayer Éva somorjai származású, Budapesten élő képzőművész, Bárdos Gábor somorjai polgármester és a helyi Református Egyházközség lelkipásztora, György András alapította. A szimpózium elnevezése a Duna és a kommunikáció (communication) szavak rövidítéséből ered.

A DUNART.COM értékteremtőnek számít Somorja életében, hiszen azon túl, hogy a város első nemzetközi művésztelepe, a művésztelep képzőművészeti gyűjteményének megalapítására és gyarapítására is hangsúlyt helyez. A gyűjteményt a résztvevők évente 1-3 művel gyarapítják. Műfaji megkötés nincs, kortárs művészeti alkotásokat tartalmaz a hagyományos megfogalmazásokon túl az újszerű médiumok alkalmazásáig.

A művésztelepen 16-20 fős alkotócsoport dolgozik, egyharmaduk nyugat-európai és Európán túli országokból – az USA-ból, Németországból, Spanyolországból és Angliából -, kétharmaduk Magyarországról, Szlovákiából és más magyar határhoz közeli országokból – Romániából, Szerbiából, Szlovéniából, Macedóniából, Ukrajnából, Csehországból – került meghívásra. A résztvevők egy része, évi 3-4 művész többször is visszatér, nagyobb része azonban évente változik. A meghívásnál fontos szempont a gyűjteményfejlesztés.

A művésztelep kiemelt célja, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, szakmailag elismert és feltörekvő fiatal képzőművészei között. A résztvevők a művésztelep ideje alatt ugyanazon helyiségben alkotnak, így egymásra is hatással vannak, így gyakran olyan művek születnek, amelyek más körülmények között nem jönnének létre.

A művésztelepen felvidéki irodalmárok irodalmi esteket tartanak, hazai és külföldi lapokban publikálnak az eseményekről, például Rónai Balázs Zoltán és Tolnay Imre írása az Új Művészetben, Szalay Zoltáné az Irodalmi Szemlében, Csapody Kinga és Tallósi Béla méltatása az Új Szóban, Koncz Csilla cikke a Csallóközben és az Új Szóban jelent meg.

Az alkotómunka idején a művészek három napon keresztül nyílt szakmai programokat szerveznek a Templomkerti Napok, a Korona Udvar Zenei Napok vagy a Szent István Napok programsorozatok részeként. Előadásokat, műhely-beszélgetéseket, bemutatkozó-, irodalmi-és zenei esteket, performanszokat, önálló koncerteket, képzőművészeti gyerekfoglalkozásokat rendeznek és tartanak, melyek tartalmilag és tematikailag a művésztelep adott témaköréhez kapcsolódnak. Kiemelt támogatásként minden évben egy-egy művész önálló kiállítási lehetőséget kap, melynek helyszíne a következő év folyamán a Somorjai Városi Művelődési Központ Prohászka István-terme.

A művésztelep minden évben szakrális jellegű tematika alapján dolgozik. Az eddigi témák: „Hullámhossz”, „Lélekmérleg”, „Transzvízió”, „Lélekbázis”, „Gondviselés”, „Belső utakon”, „Ereklye”. Az alkotómunka csoportos kiállítással zárul. A szervezők a művésztelep és a művésztelepi kiállítás ideje alatt további képzőművészeti gyermekfoglalkozásokat, múzeumpedagógiai előadásokat rendeznek a helyi általános- és középiskolások számára.

RÉSZTVEVŐK

 

GYÜJTEMÉNY

 

Facebook