Menu Close

Abádszalóki Művésztelep(angol)

asd

Abádszalóki Művésztelep

Az alapítás éve: 1994, 2000, 2018
Fenntartó és működtető: Városi Önkormányzat
Helyszín: Abádszalók
Művésztelep vezető: Abádi Szabó Imre
E-mail: abadibenedek@gmail.com
Művészeti vezető: Tamus István

Körmendi Lajos író Ötemiszuli Szalamat kazak festővel, 1996
Tamus István a művésztelepen, alkotás közben, 2017

Abádszalók Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza-tó mellett, Szolnok és Tiszafüred között található. A 4300 fős község 1895-ben Tiszaabád és Tiszaszalók egyesítésével jött létre. Az egyesítés 100 éves évfordulója előtt merült fel először komolyabb igény a gyönyörű természeti környezetben fekvő településen művésztelep életre hívására, melyet Torok Sándor festőművész kezdeményezett és vezetett 1994-től. Ő alapította a Csurgói Művésztelepet is 1967-ben, mely megalakulása óta folyamatosan működik, míg az első abádszalóki nemzetközi művésztelep – elegendő támogatás hiányában – csak 1996-ig maradt életben. Alkotói között találjuk többek között Réti Zoltán és a kazak Ötemiszul Szalamat festő- és grafikusművészeket.1996 után a község és a környező falvak kiemelt feladata lett a turizmus fejlesztése, aminek köszönhetően 2000-től Abádszalók legnagyobb nyári fesztiváljának a keretében újjáéledhetett a művésztelep is. Az alapító ezúttal az Abádszalóki Nyarak programsorozat főszervezője, Lugosiné Urbán Erzsébet, a művésztelep vezetője pedig Reigl Brigitta volt. Kezdetben olyan alkotókat hívtak meg, akik a művészet más területein váltak elismertekké, de rendszeresen festenek, rajzolnak, s ki is állítják műveiket, mint pl. Alföldi Róbert, Erkel László Kentaur, Réz András, Martin Szipál. 2004-től nemzetközivé vált a művésztelep. A külföldi résztvevők az Unió országaiból érkeztek (svéd, német, osztrák, francia, angol, holland, török stb.). A zárókiállításokat Abádszalókon, az általános iskola galériájában mutatták be. Az első egyúttal az Európai Uniós Kulturális Napok nyitórendezvénye volt, melyet Európa több országában vándoroltatták. A következő kiállítást Stockholmban és az Art Budapesten mutatták be.

2004-ben az alkotótelep új vezetője Szlabely Zoltán festőművész és alkalmazott grafikus (a Gyűjtők és a Hanga Kiadó alapító tagja) lett. Az alkotótelep a Tisza-tó Művésztelep nevet vette fel. Hazai részvevői között említhetjük Patacich Csilla, Szilárdi Béla, Markulik Balázs, Hernándi Kriszta, Riegl Brigitta, Boros Tamás, M. Heim Márta, Varkoly László, Mészáros István, Urbán Tibor, Polgár Csaba és Szlabey Zoltán képzőművészeket.

E második, a turizmussal szorosra fűzött abádszalóki művésztelep 2010-ig működött. Rendezvényei között műterem látogatások és a Tisza-tóra kitelepített sátrakban kreatív foglalkozások szerepeltek, melybe bevonták a strandoló közönséget. A legsikeresebb művészek egyike Részegh Botond erdélyi grafikusművész, aki az alkotótelepen lírai hangvételű tusrajz-sorozatokat készített és állított ki.

A harmadik abádszalóki művésztelep-alapítására 2018-ban került sor. Előtte, 2013-tól Tisza-tó Művésztelep néven Tiszaderzsen indítottak művésztelepet, mely Tiszaderzsen mellett Abádszalókon is tevékenykedett. Az alapító az ugyancsak több művésztelepet létrehozó Tamus István grafikusművész, a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének elnöke fiatal alkotók részvételén alapuló amatőr művésztelepre gondolt, de a résztvevők közé a kezdetektől meghívott professzionális művészeket is. A grafikai technikákra specializálódott alkotómunkát dr. Molnár-Tamus Viktória szervezi és vezeti. A résztvevők között találjuk többek között Székely Géza grafikusművészt, Máthé András fotóművészt és Fehér Csaba grafikusművészt. A Tisza-tó Művésztelep 2017-ben negyedik alkalommal rendezte meg záró kiállítását.

Az egyhetes nemzetközi alkotótábor 14 résztvevő számára biztosít alkotási körülményeket és lehetőséget. Bár székhelyük és rendszeres támogatójuk továbbra sincs, emiatt évről-évre meg kell nyerniük a tiszaderzsi helyi iskolát és a helyi vagy környező községek lakosságának az anyagi támogatását, ez a művésztelep 2017-től tisztán fiatal tehetségek nyári alkotótábora lett, a professzionális művészek alkotótelepe pedig 2018-tól Abádszalókon folytatja működését.

Publikációk
Résztvevő művészek
Videók

Facebook