Menü Bezárás

Abádszalóki Művésztelep

Abádszalóki Művésztelep

Abádszalóki Művésztelep

Az alapítás éve: 1994, 2000, 2018
Fenntartó és működtető: Városi Önkormányzat
Helyszín: Abádszalók
Művésztelep vezető: Abádi Szabó Imre
E-mail: abadibenedek@gmail.com
Művészeti vezető: Tamus István
E-mail: tamusgrafik@gmail.com


Életképek

Abádszalók Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza-tó mellett, Szolnok és Tiszafüred között található. A 4300 fős község 1895-ben Tiszaabád és Tiszaszalók egyesítésével jött létre. Az egyesítés 100 éves évfordulója előtt merült fel először komolyabb igény a gyönyörű természeti környezetben fekvő településen művésztelep életre hívására, melyet Torok Sándor festőművész kezdeményezett és vezetett 1994-től. Ő alapította a Csurgói Művésztelepet is 1967-ben, mely megalakulása óta folyamatosan működik, míg az első abádszalóki nemzetközi művésztelep – elegendő támogatás hiányában – csak 1996-ig maradt életben. Alkotói között találjuk többek között Réti Zoltán és a kazak Ötemiszul Szalamat festő- és grafikusművészeket.

1996 után a község és a környező falvak kiemelt feladata lett a turizmus fejlesztése, aminek köszönhetően 2000-től Abádszalók legnagyobb nyári fesztiváljának a keretében újjáéledhetett a művésztelep is. Az alapító ezúttal az Abádszalóki Nyarak programsorozat főszervezője, Lugosiné Urbán Erzsébet, a művésztelep vezetője pedig Reigl Brigitta volt. Kezdetben olyan alkotókat hívtak meg, akik a művészet más területein váltak elismertekké, de rendszeresen festenek, rajzolnak, s ki is állítják műveiket, mint pl. Alföldi Róbert, Erkel László Kentaur, Réz András, Martin Szipál. 2004-től nemzetközivé vált a művésztelep. A külföldi résztvevők az Unió országaiból érkeztek (svéd, német, osztrák, francia, angol, holland, török stb.). A zárókiállításokat Abádszalókon, az általános iskola galériájában mutatták be. Az első közös tárlat egyúttal az Európai Uniós Kulturális Napok nyitórendezvénye volt, melyet Európa több országában vándoroltattak, a következő kiállítást pedig Stockholmban és az Art Budapesten is bemutatták.

2004-ben az alkotótelep új vezetője Szlabely Zoltán festőművész, alkalmazott grafikus, a Gyűjtők és a Hanga Kiadó alapító tagja lett. Az alkotótelep a Tisza-tó Művésztelep nevet vette fel. Hazai részvevői között említhetjük Patacich Csilla, Szilárdi Béla, Markulik Balázs, Hernándi Kriszta, Riegl Brigitta, Boros Tamás, M. Heim Márta, Varkoly László, Mészáros István, Urbán Tibor, Polgár Csaba és Szlabey Zoltán képzőművészeket.

E második, a turizmussal szorosra fűzött abádszalóki művésztelep 2010-ig működött. Rendezvényei között műterem látogatások és a Tisza-tóra kitelepített sátrakban kreatív foglalkozások szerepeltek, melybe bevonták a strandoló közönséget. A legsikeresebb művészek egyike Részegh Botond erdélyi grafikusművész volt, aki az alkotótelepen lírai hangvételű tusrajz-sorozatokat készített és állított ki.

A harmadik abádszalóki művésztelep alapítására 2018-ban került sor. Előtte, 2013-tól Tisza-tó Művésztelep néven Tiszaderzsen indítottak művésztelepet, mely Tiszaderzsen és Abádszalókon tevékenykedett. Az alapító az ugyancsak több művésztelepet létrehozó Tamus István grafikusművész, a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének elnöke először fiatal alkotók részvételén alapuló amatőr művésztelepre gondolt, de a résztvevők közé a kezdetektől meghívott professzionális művészeket. A grafikai technikákra specializálódott alkotómunkát dr. Molnár-Tamus Viktória szervezte és vezeti ma is. A résztvevők között találjuk többek között Székely Géza grafikusművészt, Máthé András fotóművészt és Fehér Csaba grafikusművészt.

A Tisza-tó Művésztelep 2017-ben negyedik alkalommal rendezte meg záró kiállítását. Az egyhetes alkotótábor 14 résztvevő számára biztosít alkotási körülményeket és lehetőséget. Bár székhelyük és rendszeres támogatójuk továbbra sincs, emiatt évről-évre meg kell nyerniük a tiszaderzsi helyi iskolát és a helyi vagy környező községek lakosságának az anyagi támogatását, 2017-ben a tiszaderzsi művésztelep tisztán fiatal tehetségek nyári alkotótábora lett. A professzionális művészek számára Tamus István újraalapította az Abádszalóki Művésztelepet, mely 2018-tól az ő művészeti vezetésével fogadja a korábbi és új képzőművész résztvevőket.


Publikációk – Művészek
Résztvevő művészek

Facebook