Menü Bezárás

Art Flexum Nemzetközi Művésztelep

asd

Art Flexum Nemzetközi Művésztelep

Fenntartó, működtető: Art Flexum Nemzetközi Művészeti Társaság, Mosonmagyaróvár
Művésztelep vezető: Szentkuti Károly történész, alapítványi elnök
Levelezési cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Fő utca 19.
Tel.: +36-96-212 094
E-mail: szentkuti@freemail.hu

A rajkai művészcsoport alkotói Szentkuti Károly művésztelep vezetővel, 2017

A mosonmagyaróvári művésztelepet 1997-ben Szentkuti Károly, a Hansági Múzeum akkori igazgatója alapította helyi és megyei képzőművészekkel. 2003-ban létrehozták az Art Flexum Nemzetközi Művészeti Társaságot is, melynek egyik alapfeladata a művésztelep működtetése, gyűjteményének gondozása és a művésztelepi eredmények széles körű megismertetése. A Társaság alapított egy díjat, mellyel évente a művésztelep legjobb alkotóját jutalmazzák, aki a következő évben, a művésztelep megnyitásával összekapcsolva, önálló kiállításon mutatkozhat be.

Emellett a Társaság komoly szerepet vállal a város művészeti életének felpezsdítésében és színvonalának alakításában, amit 2016-ban Megyei Prima-díjjal ismertek el. Évente számos önálló és csoportos kiállítást szervez Mosonmagyaróváron, valamint szerte az országban és a határ közeli szlovák városokban. Közülük a két legnagyobb szabású – a saját csoportos tárlatukon túl – a Győr-Moson-Sopron megyei alkotók új műveinek a bemutatására rendszeresített Téli Tárlat, melyet Mosonmagyaróváron rendeznek, és a művésztelep gyűjteményéből válogatott kiállítás, melyet az ország távolabbi városaiban és a határon túl mutatnak be (pl. Tatán, Dunaszerdahelyen, Hajdúböszörményben stb.).

Az Art Flexum Nemzetközi Művésztelep júliusban, tíz napon át működik. Évente 8-12 alkotót fogad: mosonmagyaróvári és más hazai, valamint külföldi résztvevőket. Utóbbiak sokáig a határon túlról, Csallóközből és Romániából érkeztek, ma pedig Ausztriától Németországon át Európa számos országából és távolabbról, pl. Iránból is hívnak meg művészeket.

Az alkotótelep évenkénti megrendezésének fontos célja, hogy emelje Mosonmagyaróvár művészeti rangját, és kapcsolatokat létesítsen hazánk és más országok elismert művészeivel.

Az Art Flexum Nemzetközi Művésztelepet 2012-ig a városi önkormányzat is támogatta. Székhelye a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum volt, a munkahelyeket a helyi piarista gimnáziumban, a szállást az iskola kollégiumában oldották meg. 2013-ban az önkormányzat megszüntette a támogatását, így a művésztelep 2014-ben Mosonmagyaróvár helyett Rajkán, 2015-től pedig egy időben két szigetközi faluban, Héderváron és Rajkán kerül megrendezésre.

A művésztelepet 1997-től 2000-ig Matusz Péter, 2000-től 2010-ig Varga György, azóta pedig Szentkuti Károly szervezi. Gyűjteményét 15 évig a Hanság Múzeumban tárolták és gondozták, ma a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria letéti gyűjteményét képezi.

Résztvevő művészek

Facebook